Eliott Crestan heeft op de Silver Meeting van Madrid zijn ticket voor de Olympische Spelen geboekt. De 800m-specialist liep van start tot finish op kop en verwees de limiet van 1’44″70 resoluut naar de prullenmand. Hij kwam met 1’44″28 tot op vier honderdsten van zijn PR en is daarmee de vijfde Europeaan van 2024. Eerder op de avond verzekerde Naomi Van den Broeck zich al van olympisch startrecht door de 400m te winnen.

Na de piek – een bronzen medaille op het WK indoor – kwam er een dal voor Eliott Crestan. Op het EK in Rome overleefde hij de reeksen niet, hoewel hij vooraf tot de Belgische medaillekandidaten was gerekend. De poulain van André Mahy keerde vastberaden terug uit Italië en wilde één en ander bewijzen. Na een overwinning op de Nacht van de Atletiek en het Belgisch record over 600m in Luik stond er nog één doel met rood omcirkeld: de olympische limiet op de 800m kielhalen en daarmee zeker zijn van zijn plaats in de Franse hoofdstad begin augustus.

Crestan kreeg in Madrid geen vanzelfsprekend wedstrijdverloop gepresenteerd. De haas kwam uiteindelijk wel door in de gevraagde splittijd, maar omdat niemand het initiatief wilde nemen, was het Crestan zelf die al in ronde één de kastanjes uit het vuur moest halen. De concurrenten die erop hadden gerekend dat onze landgenoot daarmee uitgeteld zou zijn, werden door hem tot een bijrolletje veroordeeld. Crestan soleerde met een razende slotronde autoritair naar de overwinning. De klok stopte op 1’44″28, ruim binnen de kwalificatiestandaard van 1’44″70. Na Pieter Sisk en Tibo De Smet is nu dus een derde Belg zeker van deelname aan de 800m in Parijs. Twee jaar geleden ging Crestan al vier honderdsten sneller, maar dit spectaculaire niveau kon hij in deze fase van het seizoen nog nooit eerder voorleggen. Lonkt het legendarische BR (1’43″86) van Ivo Van Damme?

Foto: Jolien De Bock

Hoe Naomi Van den Broeck Crestan enkele uren eerder het goede voorbeeld had gegeven, leest u samen met de prestaties van de andere aanwezige Belgen hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in