België heeft met één 800m twee EK-medailles binnengehaald, de eerste op dit EK atletiek. Nafi Thiam en Noor Vidts worden later op de avond de trotse eigenaars van het goud en brons. Voor Thiam is het haar derde Europese titel op rij op de zevenkamp, een stunt van formaat. Ook de olympische limiet steekt ze op zak. Vidts heeft eveneens al een mooie prijzenkast bij elkaar ‘gekampt’, maar nog nooit eerder haalde ze eremetaal in openlucht. Dankzij een nieuw PR van 6.596 punten lukte dat nu wel. Het is bovendien niet de eerste keer dat de twee samen het podium delen. Op het EK indoor van 2021 was dat ook het geval. 

Nafi Thiam en Noor Vidts hebben wederom hun kunnen gedemonstreerd op de meerkamp. Op de eerste dag van de zevenkamp zaaide Thiam nochtans even twijfels. Ze noteerde op de 100m horden, het eerste onderdeel van de tweedaagse, haar slechtste chrono sinds 2015. Vidts daarentegen steeg boven zichzelf uit met een klein PR.

In de daaropvolgende discipline, het hoogspringen, opereerde de olympische kampioene opnieuw op haar gekende niveau. Ze kon het zich zelfs permitteren om er na één mislukte poging op 1m98 de brui aan te geven en toch regelrecht naar de top van de tussenstand op te rukken. De wereldindoorkampioene – wat een weelde toch in België! – sprong op haar niveau en volgde in tweede stelling.

Vidts noteerde enkele uren later haar tweede PR van de dag. Ditmaal ging het om een stevige verbetering. Haar kogel vloog 14m79 ver, meer dan 30 centimeter voorbij haar beste worp ooit. Haar twee jaar oudere landgenote liet evenmin een steek vallen. Zij ging vlot voorbij de 15m en hoefde zich al lang geen zorgen meer te maken over de olympische limiet. Die zou er zonder ongelukken aangaan.

Foto: Erik van Leeuwen

Op de 200m maakte de pupil van Fernando Oliva de beste indruk. Thiam kon minder overtuigen, maar ging wel de nacht in als overtuigende leidster. Vidts mocht als de nummer twee in de tussenstand gaan slapen.

De tweede dag begon met het verspringen en opnieuw was het Belgisch duo op de afspraak. Thiam en Vidts kwamen uiteindelijk met respectievelijk de tweede en vierde prestatie uit de zandbak waardoor hun posities in de tussenstand ongewijzigd bleven. Annik Kälin maakte plots wel haar intrede in de bovenste gelederen van de tabel. De Zwitserse imponeerde met een kampioenschapsrecord van 6m84 maar kon door een minder speerwerpen geen bedreiging meer vormen voor Vidts.

Foto: Erik van Leeuwen

In het speerwerpen toverde Thiam al bij haar eerste poging een grote glimlach op het gezicht. Haar werptuig vloog exact 53m00 ver en ook bij de andere twee worpen liet ze de 50m-grens achter zich. Die elleboogblessure mogen we gerust voltooid verleden tijd noemen. Vidts moest na het speerwerpen voor het eerst afscheid nemen van de tweede plaats in de tussenstand. De Française Auriana Lazraq-Khlass zette haar zesde PR van de dag neer en wipte over onze landgenote.

Op de afsluitende 800m had Thiam er duidelijk zin in. De dubbele baanronde is normaal gezien nochtans niet haar lievelingsnummer. Ze zette zich in derde positie net achter Vidts. Die laatste koos na 400m wel het hazenpad in de hoop het zilver toch nog te grijpen. Dat bleek uiteindelijk niet te lukken. Ze won wel haar reeks in 2’09″35, een zucht boven haar PR. Het levert haar in totaal het brons én een nieuw PR op de zevenkamp van 6.596 punten op. Thiam liep eveneens de ziel uit haar lijf en hield er een dik PR van 2’11″79 aan over. Zij pakt naast een nieuwe Europese titel ook het kampioenschapsrecord en de olympische limiet. Haar puntentotaal is 6.848, haar derde score ooit. Alsjeblieft. De Française hield Vidts nog net 39 punten af en pakte zilver dankzij een verpulvering van haar PR.

En zo zijn het opnieuw Vidts en Thiam die België aan eremetaal helpen. Thiam zorgt daarbij voor een heel straffe statistiek. Zij pakte in 2018 in Berlijn haar eerste Europese titel in openlucht en is sindsdien onafgebroken de regerende Europese kampioene geweest. Het is al haar tiende(!) titel op een groot seniorenkampioenschap. De enige titel die nog ontbreekt op haar palmares is de wereldindoortitel. Daar kan Vidts dan weer twee stuks van voorleggen. Haar bronzen plak in Rome is opvallend pas haar eerste medaille in openlucht. Na al haar successen op de vijfkamp en de vele ‘net niet’ prestaties op de zevenkamp, heeft ze nu prijs. België en de meerkamp, het blijkt een gouden combinatie.

Foto: Erik van Leeuwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in