In het Noorse Bergen hebben Jana Van Lent en Naomi Van den Broeck hun beste chrono ooit gelopen over respectievelijk 5.000m en 300m. Van Lent finishte in 15’38″15, Van den Broeck werkte haar wedstrijd af in 36″94 en komt zo de Belgische top drie aller tijden binnen. Behalve Imke Vervaet en Vanessa Sterckendries – die ook naar Noorwegen trokken – was er Belgische actie in Marseille en Kladno met onder meer Dylan Borlée en Thomas Carmoy.

Naomi Van den Broeck dubbelt dit weekend op de IFAM, waar ze naast een koers op haar vertrouwde 400m ook voor het eerst de baanronde met horden voor haar rekening neemt. Gisteren vertelde ze hoe ze dat debuut benadert. Alvorens naar België af te zakken, trok Van den Broeck de spikes aan om in het Noorse Bergen – waar ze woont en studeert – een 300m af te werken op de Trond Mohn Games.

De Belgian Cheetah klokte 36″94 en voegt nog maar eens een PR toe aan de omvangrijke lijst topchrono’s die ze sinds deze winter neer kon zetten. Het leverde haar een derde plaats op achter winnares Henriette Jaeger. De Noorse knalde naar 35″46 en werd de zesde vrouw ooit op de 300m. In de Belgische aller tijdenranglijst springt Van den Broeck over Imke Vervaet naar plek drie, met voor zich nog Cynthia Bolingo en Helena Ponette. Over Vervaet gesproken: zij kwam aan de start van de 200m en werd tweede in een stevige 23″22. Daarmee bleef de RCG-atlete 17 honderdsten boven haar PR.

Foto: Jeroen De Meyer

Net als Van den Broeck verzamelt Jana Van Lent de afgelopen maanden PR’s alsof het postzegels zijn. Ook dit keer schoot de eindwinnares van de meest recente CrossCup-jaargang weer raak. De lange afstandsspecialiste nam enkele dagen terug een hap van 2’15” uit haar record op de 10.000m en vijlde dit keer driekwart minuut af van haar beste tijd op de 5.000m. Van Lent kwam over de meet na 15’38″15, een chrono die haar op plaats twaalf brengt in de Belgische all time ranking. De rechtstreekse EK-limiet was 15’15″00 – een richttijd die ook Lisa Rooms graag had aangevallen, maar de AVLO-atlete moest ziek verstek geven voor haar Noorse uitstap.

Vanessa Sterckendries slingerde haar hamer in Bergen naar 66m92, drie meter minder ver dan haar recordafstand. In Marseille zette Philip Milanov zijn verste worp van het jonge seizoen neer. Hij lanceerde zijn discus 63m90 het veld in. Dylan Borlée werkte de 400m af in 45″71 en eindigde daarmee voor Christian Iguacel (46″42).

Philip Milanov – Foto: Peter Wagemans

Ook in Tsjechië kleurde de eindstand zwart-geel-rood. Thomas Carmoy won in Kladno het hoogspringen dankzij een vlucht over 2m23. Daarin slaagde hij bij zijn eerste poging. Op 2m26 zette hij na twee missers zijn competitie stop, maar het is duidelijk dat de Carolo flinke stappen aan het zetten is. Carmoy ging bij het begin van zijn samenwerking met Tia Hellebaut afgelopen winter terug naar de tekentafel. Om een hoger plafond te kunnen bereiken en komaf te maken met aanhoudende blessures besloten ze het gebouw af te breken en nieuwe fundamenten te leggen. “Eén stap achteruit om er twee vooruit te kunnen zetten”, of “reculer pour mieux sauter“, zoals het duo dat zelf omschrijft. Waar dat indoor nog resulteerde in sprongen van 10cm onder zijn oude niveau fietst Carmoy het gat nu steeds verder dicht. In de afgelopen weken liet de man met het PR van 2m29 ook al 2m25 en 2m24 optekenen. Jef Vermeiren was ook van de partij in Kladno en werd zevende met een sprong over 2m16.

Foto: Erik van Leeuwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in