Ben Broeders is tijdens de polsstokcompetitie in Glasgow over 5m65 gevlogen. Dat volstond voor de gedeeld zesde plaats. Na een eerste misser op 5m75 kwam hij niet tot een sprong tijdens de tweede poging, waarna hij zonder een derde poging te ondernemen de stokken opborg.

Ben Broeders trok naar Glasgow na een moeilijke winter. Twee periodes van ziekte hadden een zware tol geëist op de energiereserves van onze landgenoot. Toch zakte hij af naar Glasgow omdat er bovenop die aangetaste fundamenten wel een goede technische vorm huisde.

Broeders begon overtuigend aan het toernooi. Hij zweefde bij zijn eerste poging over 5m50 en had daarna ook geen enkele moeite met 5m65. Beide keren klaarde hij de lat met overschot. Op 5m75 kwamen de kwalen van de afgelopen weken weer bovendrijven. Een eerste poging mislukte, de tweede brak Broeders twee keer af. Een derde keer probeerde hij niet meer. Desondanks eindigde Broeders op plaats zes in de eindrangschikking, eentje beter dan in Boedapest op het WK outdoor.

Mondo Duplantis mocht weinig verrassend de kampioenenkroon op zijn hoofd zetten. Het supertalent zweefde over 6m05 en presteerde daarmee wereldwijd de hoogste sprong van het jaar. Daarna probeerde hij nog op de wereldrecordhoogte, maar zijn pogingen op 6m24 mislukten.

Foto: Dan Vernon for World Athletics

Ben Broeders: “Het lichaam is op”

“Ik voelde mij supergoed in de opwarming, de afgelopen twaalf maanden ging het nergens zo vlot. De eerste sprongen gingen makkelijk, maar dan wreekte de chaotische winter zich plots. Mijn lijf is op, alles schoot in kramp. Ik heb nog proberen eten en drinken, maar het is mijn lichaam dat aangeeft dat ik even wat rustiger aan moet doen.”

“Ik neem nu een week platte rust: eten, slapen en een beetje genieten. Daarna begin ik rustig te bouwen. Mijn vorm is niet slecht, het is gewoon mijn lichaam dat niets meer in zich heeft. De kwaliteit van mijn eerste sprongen was hoog, maar daarna was het gewoon op. Ik kan mij hierbij neerleggen omdat ik de redenen ken en omdat die normaal slechts tijdelijk zijn.”

“Toch denk ik dat het geen slecht idee was om naar hier te komen. Mijn vorm en gevoel zijn gewoon goed, dus waarom niet proberen. Ik heb wel even genoeg van ziek zijn, dus dat mag stoppen. Verder hebben we een goed plan dat we de komende maanden trouw gaan uitvoeren.”