Na de gouden meerkamp van Noor Vidts gisteren is er ook op zaterdag en zondag Belgische meerkampactie in Glasgow. Jente Hauttekeete debuteert op het allerhoogste niveau en is al aan zijn derde zevenkamp van het seizoen toe. Welke score de 21-jarige KAAG-atleet kan bewerkstelligen, volgt u hier via onze live-updates en geprojecteerde score.

22u01: De eerste dag zit erop voor Hauttekeete. Met een hele hoop sprongen in de benen op korte tijd vormt 2m04 een onoverbrugbaar obstakel. Hauttekeete laat 10cm liggen op zijn recordmeerkamp en moet dus voor het eerst vandaag van een relatief mindere proef spreken, al werd hij wel derde in het hoogspringen. De hele competitie werd trouwens ernstig verstoord door de gebrekkige programmatie. Hink-stap-springers en hoogspringende meerkampers begonnen tegelijk en op dezelfde plaats aan hun aanloop. Ergens daartussenin was ook nog een plaats voor fotografen gereserveerd… Hauttekeete sluit dag één af op plaats negen in de tussenstand.

21u50: Driemaal is scheepsrecht! Jente zweeft over 2m01 en mag zijn competitie verderzetten.

21u46: Het wordt spannend. De lat ligt op 2m01 en Hauttekeete heeft twee keer gemist. Lukt het bij de derde poging wel?

21u20: De lat is op 1m95 gelegd, wat betekent dat Hauttekeete in actie mag komen. Het moest in twee étappes gebeuren, maar de eerste hoogte is geklaard. Op naar 1m98.

20u07: De avondsessie staat op het punt te beginnen en de meerkampers zijn aan het warmdraaien aan de hoogspringstand. Jente Hauttekeete sprong bij zijn PR drie weken geleden over 2m11 en zijn record staat op 2m12. Kan de jonge meerkamper daar nu een schepje bovenop doen? De actie begint om 20u30, al zal Hauttekeete eerst wel wat hoogtes laten schieten.

14u58: Geen verbeteringen meer in ronde twee en drie, telkens een ongeldige worp. Hauttekeete trekt de middagpauze in met een scorekaart die opvallend dicht bij die van zijn PR ligt. Op de 60m en in het verspringen net wat minder, in het kogelstoten een stukje beter. Het verschil met zijn PR is momenteel slechts 16 punten. In de tussenstand staat Hauttekeete nu negende op elf atleten, met één concurrent die reeds de handdoek wierp. In de proeven die er nog aankomen, liggen perspectieven om op te schuiven voor onze landgenoot.

14u42: YES! Daar verschijnt de eerste ‘SB’ op het scorebord voor Hauttekeete. Zijn eerste worp met de kogel is meteen een goeie. Het tuig vliegt 14m48 het veld in, zeven centimeter verder dan tijdens de twee vorige zevenkampen van Hauttekeete. Vorig jaar stootte de meerkamper al eens 14m59, kan hij daar ook in Glasgow weer naartoe? Er resten hem nog twee kansen.

13u51: Na een niet-opgetekende poging springt Hauttekeete bij zijn laatste kans naar 7m22. Niet het verhoopte PR, maar absoluut geen misse afstand. Bij zijn recordvijfkamp in Gent deed de KAAG-atleet slechts 4cm beter. Net als tijdens de 60m is het verschil met drie weken geleden dus niet al te groot waardoor een PR op de totaalscore in het vizier blijft.

Foto: Erik van Leeuwen

13u28: De eerste sprong staat in de boeken. Het is een geldige dus geen zorgen meer over drie nulsprongen. Met 6m75 valt er nog wat winst te boeken.

12u33: Op dit moment zijn de mannelijke verspringers nog volop in de zandbak aan het spelen. Eens zij daar klaar zijn, komen de zevenkampers aan de beurt. Hauttekeete heeft van het verspringen specifiek een doel gemaakt op dit WK. Hij gaf aan dat een nieuw record, verder dan 7m47, in de pijplijn zit hoewel het er voorlopig nog niet kon uitkomen op wedstrijd. Afspraak rond 13u15.

12u05: Hauttekeete begint eraan met 7″06. In lijn met wat hij eerder dit seizoen al liet zien op de 60m en vijf honderdsten boven zijn PR. Een goeie start en een scherpe finish zijn het relaas van zijn korte koers. Stevige fundamenten om dit weekend op verder te bouwen dus. In zijn reeks was Hauttekeete de nummer twee, in het klassement na één proef staat hij op de gedeelde achtste plaats.

Foto: Erik van Leeuwen

11u00: Over een uurtje begint Jente Hauttekeete aan zijn eerste dag op het WK indoor. De reeksen van de 60m zijn de eerste etappe van zijn zevendelig toernooi. Hauttekeetes record staat op 7″01, dit seizoen opende hij zijn twee zevenkampen met 7″05 en 7″06. Begint de wereldrecordhouder junioren-vijfkamp met een knaltijd aan zijn eerste kampioenschap bij de grote jongens?