Het eerste goud op deze Belgische EK-dag gaat naar Team GB. Innes Fitzgerald leidde het pak van start tot finish en claimde de titel met een grote voorsprong. De Belgen vielen op met een collectief sterke prestatie. Charlotte Penneman leidde de zwart-geel-rode brigade met een 19e stek. Ook Hannah Enkels en Fien Paulussen plaatsten zich knap bij de top 30.

De junioren dames kregen de eer om als eerste de heilige Lakense grond te betreden. De Britse Innes Fitzgerald voelde het duidelijk kriebelen en gooide er meteen de beuk in. Alleen de Franse Jade Le Corre voelde zich geroepen om het tempo van Fitzgerald te volgen. In de tweede van vier rondes kon Le Corre het tempo van de Britse niet langer bijbenen. Met een prachtige foulée begon Fitzgerald aan een solo die ze onbedreigd kon afronden. De Deense Sofia Thøgersen troefde Le Corre nog af voor plek twee, waardoor de Française vrede moest nemen met brons.

Foto: Jeroen De Meyer

Charlotte Penneman was bij onze landgenoten de vooruitgeschoven pion en vervulde die rol van in de start door rond positie 15 te kamperen. Hannah Enkels koos voor een iets meer behouden start, maar dook al snel de top 25 binnen. Rhune Vanroose, Astrid Van Breedam, Femke D’hauwers en Fien Paulussen brachten het eerste deel van de race door tussen positie 40 en 60.

Foto: Jeroen De Meyer

Penneman hield haar tempo goed vast en werd beloond met een knappe 19e stek. Een opsteker voor de atlete van Waasland die bij vorige kampioenschappen af te rekenen kreeg met ziekte. Kort na haar finishten Enkels (22e) en Paulussen (27e), die met een indrukwekkende remonte in de tweede wedstrijdhelft van positie 60 terugkwam. Ook Vanroose (41e), Van Breedam (51e) en D’hauwers (56e) finishten sterk en maakten een straffe collectieve prestatie compleet.

Foto: Jeroen De Meyer