Timothy Herman heeft vriend en vijand verrast door in Nairobi het BR in het speerwerpen te verpulveren. Herman lanceerde zijn speer maar liefst 87m35 ver op de Kip Keino Classic en is op die manier zeker van een ticket naar het WK in Boedapest. De atleet van ACME verpulverde met zijn monsterworp het BR van Johan Cloeck, die in 1999 goed was voor 83m65. Herman scoort dankzij die monsterworp een ticket naar het WK in Boedapest. Wereldkampioen Anderson Peters moest vrede nemen met de tweede plaats na onze landgenoot in de Keniaanse hoofdstad.

De Kip Keino Classic in Nairobi maakt deel uit van de Continental Gold Tour. Met andere woorden: heel wat kleppers tekenen present. In het speerwerpen keek Timothy Herman dan ook recht in de ogen van wereldkampioen Anderson Peters. De achtvoudig Belgisch kampioen was niet geïntimideerd. In zijn eerste poging katapulteerde Herman zijn speer naar 87m35. Net geen zeven(!) meter voorbij het persoonlijk record van de 32-jarige atleet en ruim anderhalve meter beter dan de worpen van Peters.

Niet alleen Herman zijn record ging voor de bijl. Er werd ook gehakt gemaakt van het net geen 24 jaar oude Belgisch record van 83m65. Johan Kloeck, die ondertussen samen met Luc Van Maldegem coach is van Herman, zette in 1999 een worp neer van 83m65. De ACME-atleet is met zijn 87m-worp wereldwijd de derde beste speerwerper van het moment. Hij meteen ook zeker van een ticket naar het WK in Boedapest. Daarvoor was 85m20 nodig. Het olympisch minima zou Herman ook op zak hebben, ware het niet dat de selectieperiode pas opent op 1 juli. Herman zal dit huzarenstukje over enkele weken dus nog eens moeten herhalen.

https://twitter.com/milanaugustijns/status/1657354557578436613

Herman was niet de enige landgenoot in Nairobi. Vanessa Sterckendries trok naar goede gewoonte ook naar Kenia. Met 67m28 kwam ze dicht in de buurt bij haar seizoensbeste. Het leverde haar een zesde plaats op.

Rani Rosius pijlsnel, maar wind helpt een handje

Naast werpen, werd er vooral ook gelopen. En daarvoor was onder meer Rani Rosius van de partij. De nummer vier van het EK indoor maakte in afwezigheid van Shelly-Ann Fraser-Pryce, die last minute verstek moest geven door een knieblessure, een sterke indruk op de 100m. Rosius startte sterk en finishte al even sterk als derde in een straffe 11″08. De windmeter gaf echter +2.5m/s aan waardoor het PR van de Belgisch kampioene nog even op 11″28 blijft staan. Een veelbelovend begin van het seizoen voor Rosius, die in Nairobi weliswaar kon profiteren van de gunstige hoogte.

Op de 400m maakten Kevin en Dylan Borlée hun opwachting. Voor Kevin was het zijn derde individuele baanronde van het seizoen, voor Dylan pas de tweede. Met 46″16 strandde de oudste van de twee op amper twee honderdsten van zijn seizoensbeste. Dylan bleef met een vijfde stek zijn broer één plaats voor en dook voor het eerst dit seizoen onder de 46″00. Met 45″85 moest hij logischerwijs heel wat onderdoen voor man in vorm Muzala Samukonga. De snelste atleet van dit seizoen klokte 44″25.

Sha’Carri Richardson stal dan weer de show op de 200m. De ietwat extravagante atlete ging net voor het uitkomen van de bocht makkelijk onderdoor bij Imke Vervaet. Daarna nam de Amerikaanse ruim afstand van het hele veld. Richardson haar voorsprong was zo aanzienlijk dat ze op 40m van de finish het zegegebaar al maakte en uitbolde naar 22″07, de tweede snelste tijd van dit jaar. Het PR van Richardson van 22″00 blijft zo voorlopig nog even overeind. Vervaet kwam ruim een seconde later als zesde over de streep. Met 23″21 in haar eerste 200m van het seizoen kan de atlete tevreden huiswaarts keren.