Bashir Abdi heeft zijn favorietenrol op de NN Rotterdam Marathon meer dan waargemaakt. In de Nederlandse havenstad maakte onze landgenoot het verschil in de laatste tien kilometer. Met 2u03:47 dook hij voor de tweede keer in zijn carrière onder 2u04. Hij bleef zo amper 11 seconden verwijderd van zijn eigen Europees record. Koen Naert ging gedurfd van start en onze landgenoot werd ook beloond voor zijn durf. Met 2u06:56 dook hij ruim onder zijn PR en de olympische limiet. Naert springt ook over Vincent Rousseau naar de tweede plaats op de Belgische ranglijst aller tijden. 

Bashir Abdi heeft voor de tweede keer in zijn carrière het zegegebaar gemaakt op de NN Rotterdam Marathon. Abdi maakte van bij het startschot deel uit van een omvangrijke kopgroep. In die groep ook boezemvriend en trainingspartner Abdi Nageeye. De wind en koude omstandigheden maakten het niet makkelijk voor de marathonlopers. De hazen in de kopgroep leverden degelijk, maar geen topwerk af. Het gevraagde tempo om het Europees record aan te vallen, bleef uit.

Abdi zou dus in de tweede wedstrijdhelft het verschil moeten maken. Vanaf kilometer 30 ging het tempo met een ruk de hoogte in. Abdi en de Keniaan Thimothy Kiplangat waren de ‘daders’. De kopgroep spatte vervolgens uiteen. Dawit Wolde probeerde het kopduo te volgen, maar de Ethiopiër moest hen laten gaan. Ook voor Nageeye, de winnaar in 2022 Rotterdam, ging het te snel. Pas rond kilometer 40 zou Abdi Kiplangat van zich kunnen afschudden. De versnelling in de slotfase resulteerde in een razendsnelle 2u03:47, amper 11 seconden boven zijn Europees record.

“Er zat een beetje meer in vandaag. Ik kwam naar hier om mijn Europees record aan te vallen, maar helaas waren het weer en de hazen niet perfect. Het maakt me wel enorm blij om opnieuw te winnen in Rotterdam, dit voelt als een thuiswedstrijd”, verklaarde Abdi na afloop bij de NOS.

Luttele minuten later was onze landgenoot door het dolle heen toen Koen Naert zijn opwachting maakte aan de finish. Naert was gedurfd van start gegaan en beloonde zichzelf na 42,195km met een stevig PR van 2u06:56. De vreugde en high five bij het Belgische marathonduo was aandoenlijk. Zowel Abdi en Naert zijn dankzij hun chrono’s ook zeker van een ticket naar de Olympische Spelen van Parijs. Op de Belgische ranglijst aller tijden wipt Naert over Vincent Rousseau naar de tweede plaats.

Foto: Peter Wagemans

Ook voor Thomas De Bock wordt 16 april 2023 een dag om niet snel te vergeten. De Bock moest eerder deze week nog afscheid nemen van zijn grootvader, waardoor het een emotionele confrontatie met de marathon zou worden. Hij knokte zich naar een zoveelste verbetering van zijn PR. Met 2u10:17 deed hij ruim een minuut beter dan ooit. Lahsene Bouchikhi ging van start in de groep met Naert, maar nog voor halfweg moest hij samen met zijn broer Soufiane de rol lossen. Bouchikhi klokte uiteindelijk af na 2u12:01. Voor Soufiane werd het een zoveelste lijdensweg op de marathon. Rond kilometer 30 verloor hij zicht op een degelijke chrono. Daarna ging het goed fout voor Bouchikhi, die met horten en stoten naar de finish liep in een bijkomstige 2u28:33.

Astrid Verhoeven scherpte haar PR met vijf seconden aan tot 2u31:34.

Foto: Peter Wagemans