Hij kwam de afgelopen weken al aardig in de buurt van een Belgisch record, maar op de World Indoor Tour Gold in Torun schoot Ben Broeders raak. Met 5m82 doet Broeders twee centimeter beter dan ooit tevoren in zaal. De atleet gokte door op 5m77 te passen en dat loonde duidelijk op die nieuwe Belgische recordhoogte. Ruben Verheyden kende geen begenadigde dag en liep tijdens de 1500m achter de feiten aan.

Driemaal is scheepsrecht, dat moet Ben Broeders gedacht hebben in de aanloop naar de World Indoor Tour in het Poolse Torun. Broeders was de afgelopen weken goed voor 5m72 en 5m67 in respectievelijk Cottbus en Uppsala. In Torun was het menens, want na eerder geflirt met een nieuw Belgisch record in zaal wilde Broeders méér dan gewoon een degelijke prestatie. Onze landgenoot stelde niet teleur, ondanks een moeilijke start met telkens een extra poging op 5m52 en 5m62. Vervolgens liet de atleet van DCLA 5m67 schieten om de focus te leggen op 5m72.

Ook op die hoogte werd het een tweede poging voor Broeders, die daarna meteen naar 5m82 trok. Die hoogte betekende – in het geval van een geslaagde sprong – een verbetering van zijn eigen BR in zaal met twee centimeter. Na een mindere eerste poging vloog Broeders over de lat in – u raadt het al – zijn tweede poging. Daarna liet de beste Belgische polsstokspringer aller tijden ook nog knappe dingen zien zijn zijn tweede en derde poging op 5m87, gevolgd door een duimpje van coaches Helena en Greg Duplantis.

Voor Ruben Verheyden werd het een trip naar Polen om snel te vergeten. De Europese kampioen bij de beloften op de 1500m kende geen topdag en holde achter de feiten aan. Verheyden kwam nooit in het stuk voor en zou vrede moeten nemen met de 11de stek in 3’43″15. De zege ging naar de Fransman Azeddine Habz in 3’35″59, goed voor de tweede plaats op de Franse indoorranking aller tijden. Gudaf Tsegay maakte indruk op de mijl bij de vrouwen door met 4’16’16 de tweede prestatie aller tijden neer te zetten. De Ethiopische wereldkampioene op de 5.000m had vooraf haar zinnen gezet op het WR van 4’13″32, maar dat bleek niet tot de mogelijkheden van Tsegay te behoren.

Keely Hodgkinson zette de 800m op haar naam in een beste wereldjaarprestatie van 1’57″87. De zesde performer aller tijden in zaal hoopte stiekem op een duik onder 1’57, maar het wedstrijdverloop besliste daar anders over. Onze noorderbuur Lieke Klaver was heer en meester op de baanronde met een sterke 51″14. Miltiadis Tentoglou onderstreepte zijn dominantie in het verspringen door naar 8m40 te vliegen, met voorsprong goed voor de beste sprong in 2023. De Poolse Pia Skrzyszowska had haar zinnen op het nationale record op de 60m horden gezet, maar de Europese kampioene in openlucht op de hoge horden kwam twee honderdsten tekort met 7″79. Die chrono volstond uiteraard wel voor de zege.