Op de voorlaatste avond van het EK was Armand ‘Mondo’ Duplantis aan zet. De wereldrecordhouder verwende het publiek door in koude en natte omstandigheden over 6m05 te springen, de hoogste sprong ooit op een EK. Keely Hodgkinson voegde haar eerste een Europese outdoortitel op de 800m toe aan haar al rijkgevuld palmares. In het speerwerpen beweest Barbora Spotakova dat ze nog steeds niet versleten is. De 41-jarige speerwerpster mocht voor de derde keer in haar carrière een EK-medaille in ontvangst nemen.

De grootste blikvanger op dag zes van het EK was uiteraard Armand ‘Mondo’ Duplantis. De vraag wie er de Europese titel in het polsstokspringen zou opeisen, hoefde niet gesteld te worden. De polsstokspringer laat namelijk zelden of nooit steken vallen. De regen en koele omstandigheden waren echter absoluut geen cadeau voor de atleten, maar het Zweeds wonderkind liet zich niet verrassen. Duplantis liet geen enkele misser optekenen en vloog naar een nieuw kampioenschapsrecord van 6m05, één centimeter beter dan zijn beste sprong tijdens het EK in Berlijn. Daarna hield hij het voor bekeken. De Duitser Bo Kanda Lita Baehre pakte voor eigen volk het zilver met 5m85, Pal Haugen Lillefosse hield de Nederlander Rutger Koppelaar nipt van het podium. Menno Vloon kon net als op het WK geen enkele gelukte poging afwerken.

Het palmares van Keely Hodgkinson was al aardig gevuld. En toch was er nog een leegte, want op een EK outdoor stond de 800m-specialiste nog nooit op het podium. Vandaag bracht Hodgkinson daar verandering in. In de laatste 200m snelde de Britse naar de koppositie en geen haar op haar hoofd dat er nog maar aan dacht om die af te geven. Hodgkinson mag vanavond meteen het allerhoogste schavotje op met een tijd van 1’59″04. Een dolblije Renelle Lamote haalde het zilver in 1’59″49. Zij mag zich inmiddels de koningin van de tweede plaatsen op EK’s noemen, want het is voor de derde keer op rij dat zij zilver pakt. Anna Wielgosz kaapte het brons weg met 1’59″87.

Foto: Jeroen De Meyer

Gega Luiza kwam geen moment in de problemen op de 3.000m steeple. De Albanese verzorgde zelf het tempo en haalde het eenvoudig in een snelle 9’11″31, het tweede kampioenschapsrecord van de avond. Lea Meyer verwende het publiek door het zilver veilig te stellen. Ze had er wel een nieuw persoonlijk record voor nodig. Met 9’15″35 hield ze de Elizabeth Bird achter zich.

In het speerwerpen zorgde de uiteindelijke nummer drie misschien wel voor de meest opvallende prestatie van de finale. Ouderdomsdeken Barbora Spotakova verzekerde zich op haar 41ste van het brons. Met 60m68 wierp ze wel 12m minder ver dan in haar beste jaren. Het goud ging naar de Griekse Elina Tzengko dankzij een PR van 65m81.