Julien Watrin heeft zijn eigen BR op de 400m horden tot op één honderdste benaderd op de Diamond League in het Poolse Chorzow. Watrin liep een sterke race en had tot en met de voorlaatste horde uitzicht op het podium. In de slotfase maakte de Belgische recordhouder enkele schoonheidsfoutjes, wat hem uiteindelijk 48″91 en een vijfde plaats opleverde. Op de 100m horden liep Anne Zagré naar een chrono van 13″16. Onze noorderbuur Femke Bol verpulverde het Nederlands record op de 400m tot 49″75. Mondo Duplantis en Shelly-Ann Fraser-Pryce verzorgden het internationale vuurwerk in Chorzow.

De eerste Diamond League na het WK in Eugene was meteen een bijzondere, aangezien Polen voor het eerst ooit een meeting binnen het prestigieuze circuit mocht organiseren. In Chorzow, waar vorig jaar de World Relays plaatsvonden, kwamen ook twee landgenoten in actie. Julien Watrin verscheen aan de start van een sterke 400m horden. Na een stevige trainingsweek opteerde de snelste Belg ooit op de lage horden voor een snelle start. Tot en met horde zeven hield hij zelfs gelijke tred met wereldkampioen Alison dos Santos. Op de laatste hordes moest Watrin wat gas terugnemen.

Met de finish in zicht werd het moeilijker en moeilijker voor onze landgenoot, die naar een vijfde plaats liep in 48″91, amper één honderdste boven zijn eigen BR. De zege ging zoals verwacht naar de Braziliaanse wereldkampioen in een meetingrecord van 47″80. Anne Zagré kende minder succes in de reeksen van de 100m horden. Zagré, die een bijzonder WK beleefde met een eenzame ’tijdrit’ waarin ze ten val kwam, moest vrede nemen met 13″16 en haalde bijgevolg de finale niet. In die finale was olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn duidelijk de betere. De Puerto-Ricaanse snelde naar een tijd van 12″34, goed voor een meetingrecord.

Femke Bol opteerde in Polen voor het eerst deze zomer voor een vlakke 400m én die keuze legde haar geen windeieren. Bol knalde naar de zege op de baanronden na een mooi duel met thuisloopster Natalia Kaczmarek. Het duo dook onder 50 seconden, maar het was onze noorderbuur die met 49″75 aan het langste eind trok. Bol verpulverde zo het Nederlandse record dat Lieke Klaver tot twee keer toe verbeterde op het WK in Eugene. Of de vice-wereldkampioene op de 400m horden beide afstanden voor haar rekening neemt op het EK in München, is voorlopig nog een vraagteken.

Mondo Duplantis maakte zoals gewoonlijk indruk in het polsstokspringen. Ondanks regenachtige omstandigheden wipte de Zweed vlotjes over 6m00. De lat ging vervolgens naar 6m10, geen sinecure gezien de omstandigheden. Maar Duplantis bewees nog maar eens wat voor een fenomeen hij wel is. Hij klaarde de klus in zijn derde poging en lijkt klaar om de komende weken te schitteren op onder meer het EK, maar ook de Allianz Memorial Van Damme. Shelly-Ann Fraser-Pryce sloot de meeting af met een beste wereldjaarprestatie van 10″66, één honderdste sneller dan haar eigen snelste tijd van 2022. De Jamaicaanse mag dan wel 36 worden eind dit jaar, versleten is ze absoluut niet. Bovendien had de atlete een extra reden om te vieren, aangezien haar land 60 jaar onafhankelijkheid viert op 6 augustus.

Shelly-Ann Fraser-Pryce – Foto: Golazo