Vanessa Sterckendries heeft haar seizoensstart niet gemist. Vorig weekend was de beste Belgische ooit in het hamerslingeren al goed voor een worp van 69m00. In het Portugese Leiria kwam ze zelfs tot 69m42, een kleine halve meter onder haar eigen BR. Sterckendries hoopte stiekem op een worp voorbij 70 meter, maar werd wél knap vierde. Elena Defrère stootte haar kogel op zaterdag naar een nieuw PR van 15m65.

De European Throwing Cup in het Portugese Leiria is voor veel werpers dé ideale gelegenheid om de lange reeks wintertrainingen te onderbreken. Vanessa Sterckendries en Elena Defrère verdedigden de Belgische kleuren op Portugese bodem. Sterckendries deed het uitstekend. De atlete van OEH zette namelijk de B-finale naar haar hand met een uitmuntende tweede poging van 69m42, net geen halve meter onder haar eigen BR. Naast de zege in de B-finale was die worp ook goed voor de vierde plaats in totaal. Toch bleef Sterckendries met gemengde gevoelens achter.

“Ik kwam naar hier voor een worp voorbij 70 meter en die kwam er vandaag niet uit, maar ik ben wel mooi vierde op de European Throwing Cup. Ik stond als 14de performer ingeschreven, dus dan moet ik tevreden zijn met een vierde stek. Nu is het tijd om wat te rusten om vervolgens het echte zomerseizoen aan te vatten. Ik kan niet wachten”, aldus Sterckendries via Instagram. Ook Defrère kwam goed voor de dag in Portugal. Zaterdag stootte de Belgische kampioene van VAC haar kogel drie keer voorbij haar voormalig PR van 15m21. Uiteindelijk zou ze in haar vijfde poging 15m65 noteren, een verbetering van haar PR met bijna een halve meter dus. Ze behaalde daarmee een zesde plaats bij de beloften op 16 centimeter van het podium.

In het discuswerpen zorgde de Sloveen Kristjan Ceh voor een aangename verrassing. Het toptalent maakte namelijk een einde aan de reeks overwinningen van olympisch kampioen Daniel Stahl. Ceh wierp als enige voorbij 66 meter met 66m11. Stahl moest vrede nemen met 65m95, waardoor hij na 17 ongeslagen wedstrijden dan toch een tweede plaats achter zijn naam krijgt. Jessica Schilder behaalde het zilver bij de vrouwen in het kogelstoten. De Nederlandse schilderde haar kogel 18m89 ver, goed voor een Nederlands outdoorrecord. De zege ging naar lokale favoriete Auriol Dongmo, die met 19m68 ee beste wereldjaarprestatie neerzette. Het kogelstoten bij mannen leverde een fraai Italiaans duel op. Zane Weir haalde het van zijn landgenoot Nick Ponzio met ene kampioenschapsrecord van 21m99.