De Oegandees Victor Kiplangat heeft het zegegebaar mogen maken op de tweede Runners’ lab halve marathon van Gent. Kiplangat koos in de openingsfase het ruime sop met twee ploeggenoten van het NN Running Team. De achtervolgende groep zou de Oegandees niet meer terughalen. De 22-jarige Kiplangat klokte af na 1u00:11, de snelste tijd ooit op Belgische bodem. Koen Naert behaalde de Belgische titel in een tijd van 1u03:41. Bij de vrouwen ging de zege naar Viola Chepngeno in 1u07:25. Hanna Vandenbussche was de beste landgenote dankzij een PR van 1u13:47.

De Runners’ lab halve marathon Gent heeft niet teleurgesteld. De meest hoogstaande halve marathon op Belgische bodem in jaren leverde het beloofde vuurwerk op. Na het startschot stormde een trio van het NN Running Team naar voren. De Oegandees Victor Kiplangat had zijn zinnen gezet op een duik onder het uur. Tot en met halfweg behoorde zelfs een ruime duik onder die grens tot de mogelijkheden. De wind speelde de 22-jarige Oegandees echter te veel parten. Na de snelle openingsfase moest Kiplangat logischerwijs wat gas terugnemen. Hij zou uiteindelijk net boven het uur blijven met een chrono van 1u00:11. Daarmee is Kiplangat wel de snelste performer aller tijden op Belgische bodem. De Kenianen Evans Mayaka en Josphat Kipchirchir vervolledigden het podium op minder dan een minuut van de winnaar.

Koen Naert opteerde op de valreep voor de halve marathon. De Europese kampioen op de marathon maakte van de wedstrijd een doorgedreven training. Naert graaide ondertussen de Belgische titel op de halve marathon mee in een tijd van 1u03:41. In totaal finishte Naert op de 15de stek, wat het algemene niveau van het deelnemersveld onderstreept. Steven Casteele en Thaddée Adam vervolledigden het BK-podium met respectievelijk 1u04:00 en 1u04:53. Richard Douma haalde voor het eerst de finish van een halve marathon. Onze noorderbuur legde beslag op de 12de stek met een tijd van 1u02:23. De Brit Emile Cairess was als vijfde de eerste Europeaan dankzij een PR van 1u01:16.

Vandenbussche behaalt Belgische titel 

Ook bij de vrouwen was er sprake van een volledig Afrikaans podium. De Keniaanse Viola Chepngeno haalde het nipt voor haar landgenote Beatrice Chepkemoi Mutai in 1u07:25. Rachael Zena vervolledigde het podium. De Oegandese bleef net onder 1u10. Hanna Vandenbussche was de eerste landgenote in een nieuw PR van 1u13:47. Vandenbussche behaalde zo de Belgische titel voor Nina Lauwaert en Vanja Cnops. De Nederlandse Jill Holterman finishte een slordige minuut voor Vandenbussche als vierde vrouw.

Bij de wheelers gingen de zeges naar Ward D’Hulster en Cecile Goens in respectievelijk 1u09:34 en 1u11:43. Meervoudig paralympisch kampioen Peter Genyn bleef net onder 1u30, al is Genyn natuurlijk een sprinter pur sang.

De uitslag van de Runners’ lab halve marathon Gent kan u hier raadplegen.