Komende zondag staat veruit de sterkste halve marathon op Belgische bodem in jaren op de planning. In Gentbrugge wordt namelijk de Runners’ lab halve marathon van Gent georganiseerd. De wedstrijd moet het helaas zonder lokale favoriet Bashir Abdi stellen, die door een blessure in januari te veel trainingsachterstand opliep en de voorkeur geeft aan zijn trainingen in Ethiopië met het oog op de NN Rotterdam Marathon. De organisatie kan echter rekenen op een stevig lijstje toppers uit binnen-en buitenland. 

Bashir Abdi is komende zondag niet van de partij op ‘zijn’ Runners’ lab halve marathon van Gent. Dat kondigde de Europese recordhouder op de marathon zelf aan via sociale media. Het doel om het Belgisch record op de halve marathon aan te vallen is te ambitieus gezien de verstoorde voorbereiding die Abdi kende. Een blessure in januari bekende namelijk een latere afreis naar Ethiopië voor een hoogtestage. Abdi blijft met het oog op zijn deelname aan de NN Rotterdam Marathon op hoogte om zijn trainingsachterstand in te halen. De lokale held in de streek rond Gent vermeldt echter meer dan terecht in zijn boodschap dat er een absoluut topdeelnemersveld aan de start verschijnt.

Bij de mannen wordt het onder meer uitkijken naar de Oegandees Victor Kiplangat en de Kenianen Victor KiplangatEvans Mayaka en Simon Cheprop. Onze noorderbuur Richard Douma maakt zijn debuut op de halve marathon. Ook uit Groot-Brittannië komen enkele sterke namen aan de start met onder meer Emile Cairess en Phil Sesemann. De Jake Smith, die het speerpunt van het NN Running Team in Gent moest worden, moet net zoals Bashir Abdi verstek geven. Smith is niet helemaal fit na een virale infectie. Verschillende hazen moeten de elites zondag op sleeptouw nemen. Voorin wordt gemikt op een duik onder het uur. De snelste chrono ooit op Belgische bodem staat sinds vorig jaar op naam van Bashir Abdi (1u00:30), tevens het parcoursrecord van de Runners’ lab halve marathon.

Naast een interessante wedstrijd bij de mannen is er ook bij de vrouwen sprake van een mooi deelnemersveld. Mutai Chepkemoi en Rachael Zena Chebet uit respectievelijk Kenia en Oeganda mikken op een tijd in de buurt van 1u08. Daarnaast staan er met Nina LauwaertHanna Vandenbussche en Karen Van Proeyen drie sterke Belgische vrouwen aan de start. De Nederlandse Jill Holterman kan onze landgenotes helpen in de zoektocht naar een snelle chrono. Naast de elitewedstrijd staat een halve marathon voor recreanten en paralympiërs op het programma. Ook de allerjongsten zijn zondag aan zet tijdens de jeugdloop.

Victor Kiplangat – Foto: NN Running Team