Op het EK veldlopen in Dublin tekende Noah Konteh voor het beste resultaat bij de junioren mannen. Konteh deelde zijn wedstrijd perfect in en kon ronde na ronde blijven opschuiven. Hij legde uiteindelijk beslag op een puike achttiende plaats. Mathis Lievens, Kobe Van Rie en Wout Louagie mochten voor het eerst proeven van een internationaal kampioenschap en betaalden leergeld. Zij eindigden in de tweede helft van het pak.

Het EK veldlopen in Dublin is officieel gestart. Het was aan de junioren mannen om de boel op gang te trekken. Met Noah Konteh, Mathis Lievens, Kobe Van Rie en Wout Louagie was ons land meteen met een ploeg vertegenwoordigd. Grootse verwachtingen mochten we van dit kwartet op voorhand niet koesteren aangezien enkel Konteh in het verleden al ervaring opdeed op het internationaal toneel.

Het was ook Konteh die het beste weg was van de Belgen. Na één ronde vonden we hem terug rond plaats 35. Lievens volgde kort daarna op plaats 43. Louagie en Van Rie liepen op dat moment in respectievelijk 56 en 87ste positie. Drie ronden later had Konteh al behoorlijk wat atleten opgeraapt. Met een 24ste plaats lonkte de top 20. De andere Belgen konden die inhaalbeweging niet nabootsten en verloren de top 45 uit het oog.

Mathis Lievens – Foto: Jeroen De Meyer

In de laatste ronde kende Konteh nog steeds geen verval. Hij knokte zich knap naar de achttiende plaats. Lievens, de winnaar van de CrossCup in Roeselare, finishte als tweede landgenoot op de 48ste plaats. De 79e plaats was uiteindelijk voor Louagie. Van Rie moest het stellen met de 90ste plaats. In het landenklassement eindigde ons land zo als elfde.

De nieuwe Europese kampioen veldlopen bij de junioren mannen draagt de naam Axel Vang Christensen. De jonge Deen was van een ander niveau en zette iedereen op ruime achterstand.