Bashir Abdi is iets meer dan een maand na zijn bronzen marathonmedaille op de Olympische Spelen zesde geworden op de Great North Run in Newcastle. Abdi haspelde zijn halve marathon in het Verenigd Koninkrijk af in 1u02:08, exact het tempo dat hij op 24 oktober nodig heeft om het Europees marathonrecord aan te vallen. De winst in Newcastle ging naar de Brit Marc Scott. Op de 20 kilometer door Brussel snelde Amaury Paquet naar de zege in een scherpe 59’31. Bij de vrouwen was Florence De Cock aan het feest.

Bashir Abdi heeft een degelijke indruk nagelaten tijdens zijn eerste wedstrijd sinds de olympische marathon van Sapporo op 8 augustus. Abdi, die eerder deze week ambitieuze marathonplannen aankondigde, kon niet meestrijden voor de zege tijdens de Great North Run in Newcastle. In de grootste halve marathon van de wereld moest onze landgenoot in de slotfase lossen in het groepje dat streed om de derde podiumplaats. Voorin triomfeerde de Brit Marc Scott in een tijd van 1u01:22. Abdi volgde uiteindelijk als zede in 1u02:08, exact het beoogde marathontempo op 24 oktober om een gooi naar het Europees record te doen in Rotterdam. Soufiane Bouchikhi legde in Newcastle beslag op de negende stek in 1u03:49. Bij de vrouwen won de Keniaanse Hellen Obiri met 1u07:42.

Paquet scheurt door straten van Brussel

Naast Belgen in het buitenland lieten ook landgenoten zich op eigen bodem gelden. De 20 kilometer door Brussel levert altijd knappe resultaten op en dat was in de eerste editie sinds het begin van de coronacrisis niet anders. Amaury Paquet scheurde als een bezetene door de straten van onze hoofdstad om over de finish te lopen in een scherpe 59’31, 26 seconden boven het parcoursrecord van de Keniaan Kirwa. Belgisch veldloopkampioen John Heymans en 1500m-specialist Tarik Moukrime vervolledigden het podium met respectievelijk 1u00:36 en 1u01:40. Bij de vrouwen ging de zege naar Florence De Cock in 1u09:50. Sophie Hardy volgde een halve minuut later als tweede, voormalig Belgisch veldloopkampioene Hanna Vandenbussche legde beslag op de derde stek op ruim één minuut van de winnares.