Robin Vanderbemden heeft dinsdag de halve finales van de 200 meter niet overleefd in Tokio. Hij finishte als zevende in zijn reeks in 21″00. Dat hij überhaupt in de halve finales geraakte, gold al als een verrassing.

De eerste twee van elke halve finale mochten samen met de twee snelste verliezers naar de olympische finale. Vanderbemden kon niet in de buurt komen van zijn 21″70 van ’s morgens in de reeksen. Zijn halve finale werd gewonnen door de Canadees Aaron Brown in 19″99. De Amerikaanse favoriet Noah Lyles was derde, maar zijn 19″99 volstond om door te stoten. De snelste chrono over alle reeksen heen was met 19″72 voor Andre De Grasse.

“Het niveau lag nog een stukje hoger dan in de reeksen. Te hoog voor mij”, beseft Vanderbemden. “Bovendien heb ik mijn spike gebroken halverwege, dus werd het nog moeilijker.”

Vanderbemden kan wel leven met zijn olympisch parcours. “Toen ik naar Mito vertrok, kon ik niet eens lopen. Dus in drie weken tijd heb ik een mooie progressie geboekt. Met drie weken meer tijd had ik volgens mij onder de 20″50 kunnen duiken, maar vermoedelijk zet ik mijn seizoen nu stop. Er valt niet meer veel te winnen.”

Zien we de 200 meterspecialist vrijdag nog in de reeksen van de 4×400 meter? “Zeg nooit nooit, maar ik denk niet dat ik in de plannen van Jacques Borlée pas. En dit jaar lijkt me dat begrijpelijk”, besluit vanderbemden.