Naast het fenomenale WR van Yulimar Rojas was het op de derde atletiekdag in Tokio ook smullen geblazen. Hoogspringers Mutaz Essa Barshim en Gianmarco Tamberi zorgden voor een ongelooflijk moment door het op een akkoordje te gooien en het goud te delen. Het werd een memorabele avond voor de Italianen, aangezien Marcell Lamont Jacobs in de armen van Tamberi liep na afloop van de finale op de 100m. Jacobs verbeterde zowel in de halve finales als in de finale het Europees record op de 100m en greep met 9″80 de macht in de finale. Lijiao Gong haalde zoals verwacht het goud in het kogelstoten met een worp voorbij 20 meter. 

De derde atletiekdag op de Olympische Spelen in Tokio heeft voor vuurwerk gezorgd. Het hoogspringen bij de mannen werd een letterlijk hoogstaande competitie. Maar liefst negen heren sprongen over 2m30, waarbij een vijftal zelfs over 2m35 vloog. Voor de medailles moest het nog hoger, aangezien Mutaz Essa BarshimGianmarco Tamberi en Maksim Nedasekau nog eens 2 centimeter beter deden. Dat eerste duo bleef foutloos tot en met 2m37, waardoor Nedasekau nogmaals beter moest doen. Dat laatste gebeurde niet en ook Barschim en Tamberi wipten niet over 2m39. Vervolgens kwam een official vragen of er een ‘jump-off’ moest volgen voor de strijd om het goud. Barshim knikte echter naar Tamberi. Beide heren besloten de jump-off links te laten liggen, waardoor niet één maar twee gouden medailles werden uitgedeeld. Nedasekau was tevreden met brons. Zowel Barshim, als Tamberi waren door het dolle heen met hun gouden plak.

Foto: Golazo

Voor Italië was het niet veel later opnieuw prijs. In de 100m-finale stoomde Marcell Lamont Jacobs namelijk naar het goud in een Europees record van 9″80. Jacobs ging in de laatste 20 meter voorbij een bijzonder sterk gestarte Fred Kerley, die met 9″84 het zilver pakte. Andre De Grasse kon lachen dankzij een bronzen plak in 9″89. Jacobs knalden na de finish door om in de armen van Tamberi te vliegen. Het Italiaanse volksfeest in beperkte kring ging van start. Jacobs was de eerste Italiaan ooit in een olympische 100m-finale én de eerste Europeaan sinds 1992 die olympisch goud wint op het koningsnummer van de sprint. Opvallend: geen Trayvon Bromell in de finale. Na een slappe prestatie in de reeksen kon de snelste man van het jaar zich zelfs niet eens plaatsen voor de finale. De Chinees Su Bingtian was in de halve finales goed voor een Aziatisch record van 9″83. In die halve finale bleef hij Baker en de latere gouden medaillewinnaar voor. Helaas kon de Chinees dat kunstje niet overdoen in de finale. In het kogelstoten bij de vrouwen stond zoals verwacht geen maat op de tweevoudige wereldkampioene Lijiao Gong. De Chinese atlete vervolledigde haar olympische collectie door als enige voorbij 20m te stoten met 20m58. Gong was op vier Olympische Spelen goed voor goud, zilver, brons én een vierde plaats. De excentrieke Amerikaanse Raven Saunders legde beslag op het zilver met 19m79. ‘Dame’ Valerie Adams vervolledigde ook haar olympische medaillecollectie. Na twee keer goud en één keer zilver, was de Nieuw-Zeelandse nu goed voor brons.

Camacho-Quinn met olympisch record in halve finales

Jasmine Camacho-Quinn – Foto: FBK Games

Op de 100m horden bij de vrouwen presteerde onze landgenote Anne Zagré op niveau in de halve finales. Het algemene niveau op de hoge horden ligt dan weer bijzonder hoog. Dat bewees de Puerto Ricaanse Jasmine Camacho-Quinn door in de halve finale van onze landgenote naar een olympisch record van 12″26 te stomen. Camacho-Quinn komt zo tot op zes honderdsten van het WR én schuift op de ranking aller tijden op naar de vierde plaats. Nederlands recordhoudster Nadine Visser kon zich ondanks haar verstoorde voorbereiding wél plaatsen voor de finale. Visser snelde naar 12″63 en bleef zo slechts één honderdste boven haar eigen Nederlands record. Op die manier mag ze als snelste verliezer naar de finale.

Bij de mannen stonden de halve finales op de lage horden gepland. Daarin was sprake van een wedstrijd in de wedstrijd, aangezien topfavorieten Karsten Warholm en Rai Benjamin al tegen elkaar uitkwamen in de eerste van drie halve finales. Warholm ging zoals gewoonlijk als een raket van start, maar he was Benjamin die een betere indruk gaf onderweg. Warholm haalde het in het prestigeduel met 47″30. Zijn Amerikaanse concurrent volgde zeven honderdsten later. In de tweede halve finale ging het ook hard. Daarin was er sprake van een strijd tussen seizoensrevelatie Alison dos Santos en Abderrahman Samba. Dos Santos trok aan het langste eind in 47″31, 16 honderdsten voor Samba. De Braziliaan kan het Warholm en Benjamin knap lastig maken in de finale. Als twee honden vechten om een been, dan loopt de Braziliaan ermee heen? Europees beloftekampioen Alessandro Sibilio dook voor het eerst onder 48 seconden met 47″93. De Italiaan mag zich met die tijd opmaken voor de finale én is een man om in de gaten te houden in de toekomst. Al dreigt zijn finaledroom nog in het water te vallen, omdat hij op één horde heel duidelijk naast de hindernis springt. In dat geval zou de Ier Thomas Barr opgevist worden.

Karsten Warholm – Foto: Chris Cooper/Bauhaus Galan

Eliott Crestan imponeerde in de halve finales van de 800m met zijn eerste duik onder 1’45 en een 13de plaats in totaal. Voor de finale moest het echter nog sneller. De Keniaan Ferguson Rotich was indrukwekkend in de derde en laatste halve finale. De bronzen medaillewinnaar van het meest recente WK in openlucht haalde zijn gram met 1’44″04. Rotich moest wel extra meters maken na een valpartij veroorzaakt door de Amerikaan Isaiah Jewett. Die laatste sleurde de Botswaan Nijel Amos mee. Amos was kansloos door de valpartij en wordt opgevist met het oog op de finale. Ook de Australiër Peter Bol was opnieuw héél sterk. Bol scherpte zijn Oceanisch record van gisteren met twee honderdsten aan tot 1’44″11 en lijkt daardoor een gevaarlijke kandidaat voor de medailles. Clayton Murphy, de derde van de Spelen in Rio, kwalificeerde zich voor de finale, maar gaf geen al te beste indruk. Onder meer de Brit Elliot Giles en voormalig wereldkampioen Pierre Ambroise-Bosse staan niet in de finale.