In het Kadriorg Stadion in Tallinn gaat vandaag het EK voor junioren van start. Na het grandioze success van de beloften afgelopen week wordt het uitkijken naar een kleiner team bij de junioren. 11 individuele atleten en drie teams verdedigen de komende vier dagen de Belgische landskleuren. Ons land heeft met Jente Hauttekeete één uitgesproken medaillekandidaat. Daarnaast zijn er met namen zoals Merel Maes, maar ook Annelies Nijssen en Ilana Hanssens enkele outsiders met het oog op mogelijke medailles. 

Na de beloften is het de beurt aan de beste Europese junioren om zich in Tallinn te bewijzen op hun EK. België trekt met 11 atleten en drie teams naar de Estse hoofdstad. Twee jaar geleden was het Belgische team in het Zweedse Boras goed voor drie medailles met Thomas Carmoy, Elien Vekemans en Lucie Ferauge. Dat aantal medailles lijkt in 2021 niet aan de orde, tenzij de Belgen voor een aangename verrassing kunnen zorgen.

Liefde Schoemaker mag de spits afbijten voor de Belgen op het EK voor atleten onder 20 jaar. Schoemaker komt in actie in de vierde reeks van de 400m. In principe moet de Belgische recordhoudster in zaal weinig of geen problemen ondervinden tijdens haar reeks. Gezien haar PR van 53″38 zou Schoemaker de komende dagen moeten kunnen meestrijden voor een finaleplaats. Annelies Nijssen neemt de dubbele baanronde voor haar rekening op het EK. Als vierde perfomer op de inschrijvingslijst van de 800m lijkt de Limburgse een outsider voor de medailles. Al wordt het afwachten hoe Nijssen reageert op het lopen van reeksen, halve finales en hopelijk ook de finale.

Liefde Schoemaker – Foto: Lucien Lambotte

Charlotte Penneman is één van youngsters binnen het Belgische team. De 16-jarige atlete komt in actie op de 3.000m en moet hopen op een snelle race om mogelijk afgevaardigd te worden naar de finale. Penneman kan daarnaast ook mikken op een verbetering van haar PR, al is dat geen vanzelfsprekendheid in de loden hitte in Tallinn. Op de eerste dag van het EK stijgt het kwik namelijk naar temperaturen tot 33 graden. Noah Konteh neemt de 3.000m voor zijn rekening bij de mannen. Konteh moet gezien zijn PR en recent snelheidsprikkels op kortere afstanden in staat zijn om mee te strijden voor een finaleplaats.

In het hoogspringen is er ook sprake van een duo. Merel Maes is na haar ongelooflijk winterseizoen een naam als een klok. De Belgische recordhoudster bij de scholieren neemt deel aan misschien wel de meest hoogstaande competitie van heel het EK. Maar liefst zeven deelneemsters hebben een PR achter hun naam staan van 1m90 of hoger. Maes behoort tot die zeven namen en is, indien ze zich van de finale verzekert, een medaillekandidate. Arne Min plaatste zich onverwacht voor dit EK en zal zijn PR van 2m15 moeten benaderen om kans te maken op de finale. Voor Min is Tallinn een uitstekend moment om ervaring op te doen met het oog op de toekomst.

Op de lage horden heeft seizoensrevelatie Ilana Hanssens de vijfde tijd van alle deelnemers achter haar naam staan. Gaat Hanssens op haar élan verder, dan kan de atlete zomaar meestrijden voor een finaleplaats én wie weet zelfs een medaille op de 400m horden. Lucie Grandjean kwalificeerde zich net zoals Hanssens op de valreep voor dit EK. In een snelle race moet Grandjean in staat zijn om zich te plaatsen voor de finale van de 1500m. Clément Labar is een verrassende naam op de 3.000m steeple. Hopelijk heeft Labar zich laten inspireren door zijn collega’s bij de beloften, aangezien de twee Belgen zich op hun EK verzekerden van de finale. Voor Labar wordt dat geen sinecure, aangezien hij op basis van PR’s niet in de eerste helft van het pak zit.

Jef Misplon (links) – Foto: Lucien Lambotte

Op de tienkamp komen twee landgenoten in actie. Jente Hauttekeete is de beste junior van het moment in de wereld. Hauttekeete krijgt het gezelschap van zijn goede vriend Jef Misplon/RCG. Hauttekeete kan mits een score boven 8.000 punten meestrijden voor het goud. Op die manier kan hij zomaar in de voetsporen treden van zijn idool Thomas Van der Plaetsen die in 2009 Europees kampioen werd op de tienkamp. Een kort interview met de meerkamper na afloop van de internationale persconferentie kan u hier bekijken. Voor Misplon wordt Tallinn zijn eerste internationale ervaring, waardoor het uitkijken wordt naar wat de Gentenaar kan klaarspelen.

Naast de 11 individuele namen treden ook drie teams in actie. Bij de mannen is er een sprake van een vijftal op de 4x100m. Olivier Lifrange, Emiel Botterman, Timber Huysmans, Luca Laurent en Adrien Devriendt doen op zondagvoormiddag een gooi doen naar de finale. Ook bij de vrouwen is er een team op de 4x100m. Hier zijn zes namen in de running om mee te dingen naar een mogelijk finaleticket. Marine Jehaes, Mariam Oularé, Lauryn Adewoye, Alexandra Mortant, Tinne Vertongen en Zoë Laureys kunnen deel uitmaken van het viertal op zondagochtend. Oularé strandde op de 100m op één honderdste van de individuele limiet. Laureys maakt ook deel uit van het kwartet op de 4x400m, waarin ook Schoemaker en Hanssens ingeschreven staan. Gylliane Botty vervoegt dat trio op zaterdagvoormiddag.

De live-results kan u hier raadplegen.

Voor de livestream van het EK voor beloften kan u hier terecht.