Charlotte Penneman heeft op het EK voor junioren een zeer aangename verrassing gezorgd. In de eerste van twee reeksen op de 3.000m nam de amper 16-jarige atlete noodgedwongen het kopwerk voor haar rekening. Bij het ingaan van de slotkilometer leek Penneman geen kans meer te maken op de finale, tot ze in de slotronde uitpakte met een versnelling. Dankzij haar vierde plaats in een tijd van 9’35″57 was ze rechtstreeks zeker van de finale op zaterdag. 

U heeft waarschijnlijk nog niet vaak van de naam van Charlotte Penneman gehoord. Na vandaag lijkt daar verandering in te komen. Penneman, die recent pas haar 16de verjaardag vierde, kwalificeerde zich voor het EK voor junioren op de 3.000m. In de reeksen van de drie kilometer op de piste bewees de scholiere van ACW dat ze van het EK geen plezierreisje maakte. Bij gebrek aan initiatief nam de youngster zelf het kopwerk voor haar rekening. Penneman leek die inspanning cash te moeten betalen, tot ze in de slotfase opnieuw op koers lag voor een plaatsje in de top vijf. In een sterke slotronde liep Penneman van de achtste naar de vierde stek om zo automatisch zeker te zijn van de finale op zaterdag. Haar tijd van 9’35″57 was gezien de omstandigheden, met temperaturen rond 30 graden, gewoonweg sterk.

“Het was echt niet de bedoeling om op kop te lopen. Ik wilde rustig starten, maar plots zat ik op de kop. Ik heb gewoon mijn tijden proberen halen en me niet op te jagen. Ineens ging het heel snel. Indien ik meeging met die versnelling voorin, dan zou ik te snel verzuren, dus ik heb mijn eigen tempo gekozen. Ik ben pas sinds februari echt aan het trainen onder begeleiding van Bart Raes. Vooraf had ik niet gedacht dat ik met zo’n tijd naar de finale zou mogen. Het is allemaal een beetje zot hier. Het besef zal wel komen als ik eenmaal thuis zit. Nu is het allemaal een beetje veel om op te nemen. Elke piste is 400m en ik moet nog wat wennen aan het feit dat het hier echt wel een grote wedstrijd is”, vertelde Penneman na afloop.