In de reeksen van de 800m op het EK voor beloften zijn twee van de drie Belgen erin geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van zondag. Eliott Crestan imponeerde met een zege in de eerste van drie reeksen. De tijd van 1’47″43 was bijzaak. Pieter Sisk ging in de laatste reeks aan de boom schudden. Die tactiek leverde hem een derde stek op én een ticket naar de finale met de snelste verliezende tijd van 1’46″88. Tibo De Smet streed voor wat hij waard was op zijn eerste internationale kampioenschap. De Smet presteerde op niveau met een derde plaats in de tweede reeks met 1’48″70. 

Ons land heeft er opnieuw een uitstekende ochtendsessie opzitten op het EK voor beloften in Tallinn. Nadat Michael Obasuyi zich eerder probleemloos plaatste voor de halve finales op de hoge horden, kwam een Belgisch trio in actie op de dubbele baanronde. Eliott Crestan kende geen genade in de eerste van drie 800m-reeksen. Crestan controleerde de koers aan de koord en plaatste met nog 300m voor de boeg een verschroeiende versnelling. Niemand had een antwoord klaar op de man die binnenkort naar Tokio trekt voor de Olympische Spelen. Met 1’47″43 had hij meer dan een halve seconde voor op de nummers twee en drie. Pieter Sisk was op papier de tweede Belg die kans maakte op de finale. Door het uitblijven van supersnelle chrono’s opteerde de atleet van DCLA voor een gewaagde tactiek om vanop de kop te strijden voor een finaleplaats.

Het legde Sisk geen windeieren. Na een doorkomst onder 51 seconden aan de bel hield hij sterk stand om derde te worden in 1’46″88, slechts zeven honderdsten boven zijn nog geen week oude PR. Daardoor was hij ruim de snelste verliezer en mag hij dus Crestan vergezellen in de finale op zondag. Tibo De Smet maakte zijn debuut op het internationale niveau en deed het méér dan degelijk. In een incidentrijke tweede reeks liep de atleet van RCG naar de derde stek in 1’48″70, op niveau dus.