Jakob Ingebrigtsen blijft verbazen. Het Noorse wonderkind mikte op de Wanda Diamond League in Firenze stiekem op het ER van ene Mohammed Mourhit op de 5.000m. Wereldrecordhouder Joshua Cheptegei maakte er een harde koers van, maar de Oegandees kwam niet in het stuk voor in de slotfase. Ingebrigtsen knalde namelijk naar de zege in 12’48″45, ruim één seconde onder het ER van Mourhit. Op de 400m horden bij de vrouwen liep Femke Bol naar de zege in een nieuw nationaal record. Haar 53″44 was ook goed voor een Europees record bij de beloften. Isaac Kimeli speelde geen rol van betekenis tijdens de 5.000m.

De Wanda Diamond League in Firenze heeft naast het BR en olympisch ticket van Elise Vanderelst ook andere topprestaties opgeleverd. Jakob Ingebrigtsen dook nooit eerder onder 13 minuten op 5.000m, maar de nog altijd maar 21-jarige Noor kwam met een missie aan de start in Italië. Ingebrigtsen droomde namelijk van een Europees record. Dat ‘vieze’ record stond tot vandaag op naam van onze landgenoot Mohammed Mourhit, die in het jaar 2000 naar 12’49″71 liep. In de 5.000m werd het naast Ingebrigtsen ook uitkijken naar wereldrecordhouder Joshua Cheptegei. De snelste man ooit op 5.000m en 10.000m had aan de tempomakers gevraagd om na 7’43 door te komen aan 3.000m, maar de Oegandees moest al eerder zelf aan de bak.

Cheptegei hield het tempo wel net hoog genoeg om mogelijk onder 12’50 te duiken. Al was daarvoor wel een verschroeiende slotronde nodig. De Noor ging aan de boom schudden in het gezelschap van de Ethiopiër Hagos Gebrhiwet. Het duo werd op de voet gevolgd door de Canadezen Justyn Knight en Moh Ahmed, maar ook door de verrassende Spanjaard Mohamed Katir. Cheptegei moest de rol lossen en zag hoe Ingebrigtsen voorin zelfs de zege pakte in 12’48″45. Gebhriwet nam genoegen met de tweede stek, gevolgd door Ahmed én Katir, die het Spaans record verpulverde tot 12’50″79. Ook Knight mocht meer dan tevreden zijn met een PR van bijna 18 seconden. Cheptegei moest vrede nemen met de vijfde stek in 12’54″69 en lijkt met het oog op de Spelen verre van ongenaakbaar.

Jakob Ingebrigtsen is na zijn passage in Firenze de snelste Europeaan ooit op 1500m, 2000m én 5.000m. Het lijdt geen twijfel dat de nog altijd maar 21-jarige in de toekomst ook een gooi wil doen naar het ER op de 3.000m, eveneens een record van Mourhit. Isaac Kimeli kon tijdens de 5.000m geen rol van betekenis spelen. Kimeli, die al zeker is van deelname aan de Spelen, finishte in alle anonimiteit in een voor hem matige 13’21″66. De vice-Europese kampioen in zaal bleef zo ruim acht seconden boven zijn PR.

Femke Bol – Foto: FBK Games

Femke Bol durft voorlopig niet over olympische medailles te spreken op de lage horden, maar wat het Nederlandse fenomeen van 21 liet zien in Firenze doet het beste verhopen met het oog op Tokio. Bol stoomde namelijk naar 53″44, een stevige verbetering van haar eigen Nederlands record met 35 honderdsten. Op de wereldjaarranglijst moet Bol alleen Sydney McLaughlin en Shamier Little voor zich dulden. Naast een verbetering van het NR was haar chrono van 53″44 ook goed voor een Europees belofterecord, dat sinds 1984 in de recordboeken stond. “Ik hoopte echt op een 53’er vandaag, maar deze chrono had ik nu nog niet verwacht. Mijn snelheid komt van pas, maar ik heb nog werk voor de boeg om alles om te zetten in een perfecte race. Ik kwam iets te dicht op bepaalde hordes en nam een verkeerde keuze op de laatste horde. In Tokio hoop ik over mijn beste vorm te beschikken”, vertelde Bol na afloop bij World Athletics.

De prestatie van Bol inspireerde zowel de mannen als de vrouwen op de hoge horden. Jasmine Camacho-Quinn scherpte namelijk het meetingrecord aan met een stevige chrono van 12″38, haar op één na beste prestatie ooit. Omar McLeod toonde bij de mannen dat hij helemaal terug van weggeweest is. De Jamaicaanse olympische kampioen op de 110m horden zette met 13″01 de snelste chrono van het jaar neer, tevens goed voor een evenaring van het meetingrecord. Tijdens de 3.000m steeple was de Marokkaan Soufiane El Bakkali met 8’08″54 duidelijk de sterkste. El Bakkali verbeterde zo ook de beste wereldjaaprestatie die de Ethiopiër Takele dinsdag nog neerzette tijdens de Ethiopische trials in Hengelo.

Wereldkampioene in het polsstokspringen Anzhelika Sidorova is ook back in business. De atlete die uitkomt onder een neutrale vlag wipte namelijk over 4m91 en benaderde zo de beste wereldjaarprestatie van Katie Nageotte tot op twee centimeter. In het hoogspringen bij de mannen ging de zege naar nog zo’n atleet onder een neutrale vlag, namelijk Ilya Ivanyuk. Drie hoogspringers, met ook Brandon Starc en Gianmarco Tamberi, zweefden over 2m33. Ivanyuk klaarde de klus echter in zijn eerste poging, waardoor Start en Tamberi respectievelijk twee en derde werden. Dina Asher-Smith voerde tijdens de 200m een heus nummertje op. De Britse wereldkampioene op de halve baanronde stoomde naar 22″06, amper drie honderdsten boven de beste wereldjaarprestatie van Shaunae Miller-UiboDafne Schippers kende een slechte dag op de piste en finishte pas als zesde in een ondermaatse 23″03.

Dina Asher-Smith – Foto: Golazo

1 REACTIE

  1. Het Europees belofte-U23-record staat (nog steeds) op naam van Tatyana Ledovskaya (URS/BLR) met 53.18 (28/09/1988 – Olympische Spelen te Seoul)

Reacties zijn gesloten.