Europees marathonkampioen Koen Naert heeft in het Franse Morton zijn PR op de tien kilometer op de weg licht aangescherpt. Naert kwam er aan de start in een speciale wedstrijd voorbehouden van Asics-atleten. Onze landgenoot kwam na 14’08 door halfweg en klokte af na 28’36 aan de finish, één seconde beter dan zijn voormalige besttijd. De zege ging naar de Keniaan Hilary Kipkoech in een stevige 27’34. Bij de vrouwen liet belofte Juliette Thomas zich opmerken met een chrono van 34’17.

Dat Koen Naert terug van weggeweest is, kon u eerder al merken tijdens de halve marathon in het Duitse Dresden. Vandaag verscheen Naert aan de start van een snelle tien kilometer op de weg in het Franse Morton tijdens een wedstrijd voor atleten van Asics. Naert maakte van de gelegenheid gebruik om zijn twee jaar oud PR op de tien kilometer met één seconde aan te scherpen, nadat hij het merendeel van de wedstrijd in de buurt van de Noor Sondre Nordstad Moen doorbracht. De voormalige Europese recordhouder bleef de Europese kampioen uiteindelijk slechts twee seconden voor met 28’34. “Een record is een record, al had ik graag nog een fractie sneller gelopen. Nu volgt er een weekje relatieve rust, om daarna opnieuw stevig te gaan trainen. De voorbereiding op de Spelen verloopt uitstekend”, vertelde Naert aan La Dernière Heure. Midden juni vertrekt de kersverse vader van dochter Jade naar Iten in Kenia om de laatste hand te leggen aan z’n. voorbereiding op de olympische marathon in Sapporo.

Hilary Kipkoech fungeerde in de aanvangsfase als tempomaker, maar iets voor halfweg koos de 30-jarige Keniaan het ruime sop. Kipkoech finishte na 27’34, de snelste chrono van het jaar voorlopig. De Spanjaard Jorge Blanco bleef Moen en onze landgenoot verrassend voor in een tijd van 28’37. Bij de vrouwen ging de de zege naar Mekdes Woldu in 31’46. Woldu, die voorlopig nog de kleuren van Eritrea verdedigt, hoopt de komende maanden over te schakelen naar de Franse nationaliteit. Belofte Juliette Thomas, die op het meest recente BK veldlopen op de korte cross het podium haalde, zette een knap PR neer van 34″17. Op de vijf kilometer kon Julien Wanders geen aanspraak maken op een snelle chrono. De Europese recordhouder op de halve marathon kende geen goede voorbereiding en finishte boven 14 minuten. Sarah Lahti verpulverde bij de vrouwen het Zweeds record op de weg met een tijd van 15’20.