De Russische verspringster Darya Klishina is back in business. Dat bewees de 30-jarige atlete gisteren in Florida tijdens haar eerste competitie sinds juli 2019. Klishina sprong tot twee keer toe voorbij zeven meter. Dat bleek echter niet voldoende voor de zege, aangezien Chantel Malone 7m08 noteerde. Op de Texas Relays werden de wereldjaarranglijsten stevig door elkaar geschud. Onder meer Terrance Laird, Ronnie Baker en Shamier Little leverden stuk voor stuk stevige chrono’s af. Vrijdag sprong Tara Davis er al naar een beste wereldjaarprestatie van 7m14. 

Darya Klishina lijkt al een eeuwigheid mee te gaan, toch vierde de Russin in januari pas haar 30ste verjaardag. Na bijna twee jaar afwezigheid is de atlete echter terug van weggeweest. Dat bewees ze gisteren bij haar terugkeer in competitie. Klishina sprong namelijk in haar eerste poging in Florida naar een stevige 7m05, wat een evenaring van haar PR zou betekenen, ware het niet dat de wind te hard blies (2.8m/s). Vervolgens zou Klishina, die mogelijk kans maakt om als één van de tien ANA-atleten naar de Spelen te mogen, ook nog een geldige 7m01 noteren. Die prestaties volstonden echter niet voor winst. Chantel Malone van de Britse Maagdeneilanden sprong namelijk naar 7m08, een verbetering van haar eigen nationaal record met maar liefst 18 centimeter. Het was al sinds de finale op het WK in Londen van 2017 geleden dat twee vrouwen in eenzelfde competitie voorbij zeven meter sprongen. Gisteren was Tara Davis al goed voor 7m14 op de Texas Relays.

Die bewuste Texas Relays leverden gisteren ook nog vuurwerk op. Terrance Laird moest twee weken geleden nog nipt de NCAA-titel op de 200m in zaal aan sprintsensatie Matthew Boling laten. Gisteren bewees de 22-jarige sprinter dat het menens is. Laird snelde namelijk op de halve baanronde naar een bijzonder stevige 19″81, gesteund door een geldige meewind van 0.8m/s. Hij mag zich daardoor voorlopig de beste performer van het jaar noemen. Ook bij de vrouwen kwam er een beste wereldjaarprestatie uit de bus, aangezien Gabby Thomas de klok liet stoppen na 22″17. Ronnie Baker had een antwoord klaar op het 200m-geweld. Baker snelde namelijk naar de zege op de 100m in 9″94, slechts zeven honderdsten boven zijn PR én uiteraard goed voor de snelste chrono van het moment.

Op de baanronde ging het eveneens hard. Bryce Deadmon dook voor het eerst onder 45 seconden op 400m en deed dat meteen stevig. Deadmon klokte af na 44″62, uiteraard goed voor een beste wereldjaarprestatie. Shamier Little kon niet onderdoen voor haar mannelijke collega. Little, een specialiste op de lage horden, snelde naar een PR van 50″19. De 26 jarige atlete mag zich daardoor eveneens de snelste vrouw van het moment noemen. In het speerwerpen kwam wereldkampioen Anderson Peters voor het eerst in actie sinds zijn triomf op het WK in Doha. Peters sloot zijn competitie af met een degelijke 82m51. In het polsstokspringen gingen de zeges zoals verwacht naar Sandi Morris en KC Lightfoot met respectievelijk 4m80 en 5m80. Lightfoot evenaarde daarmee de beste wereldjaarprestatie van Kurtis Marschall.