De hamstringproblemen die Armand ‘Mondo’ Duplantis parten speelden tijdens de World Indoor Tour van Liévin én hem vervolgens ook verstek deden geven voor de World Indoor Tour van Torun lijken van de baan. Dat bewees het Zweedse springwonder gisterenavond in Belgrado, waarin hij over 6m10 wipte. Daarmee verbeterde hij zijn eigen beste wereldjaarprestatie met maar liefst zeven centimeter. Duplantis lijkt dus net op tijd fit om op het EK in Torun, de piste waar hij vorig jaar over 6m18 vloog, mooie dingen te laten zien. 

Het zag er in Liévin even niet goed uit voor Armand ‘Mondo’ Duplantis. De nog altijd maar 21-jarige Zweed moest toen namelijk na een gelukte sprong op 5m86 de strijd staken vanwege een opspelende hamstring. Die hamstring kostte hem ook een deelname aan de World Indoor Tour in Torun, nota bene de plaats waar hij één jaar eerder het fenomenale WR van 6m18 vestigde. Gisterenavond veegde Duplantis alle twijfels weg door over 6m10 te wippen, slechts drie heren deden ooit beter in zaal met Renaud LavillenieSergey Bubka en uiteraard Duplantis himself.

Na een eerste gelukte poging op 6m10, goed voor een verbetering van zijn beste wereldjaarprestatie met zeven centimeter én zijn derde beste indoorsprong ooit, ging de lat nog naar een nieuw WR van 6m19. Twee WR’s op één avond, na Grant Holloway op de hoge horden in Madrid, bleek echter te veel van het goede. Na twee pogingen hield Duplantis het wijselijk voor bekeken. Het lijdt geen twijfel dat de jonge Zweed maar wat graag wil knallen op het EK in Torun. Hij laat niks aan het toeval over en past daardoor zelfs voor de All Star Perche, de polsstokwedstrijd van Renaud Lavillenie van komende zondag. Lavillenie kende de afgelopen weken geen al te beste wedstrijden met drie foutpogingen op zijn aanvangshoogte in Val-de-Reuil, gevolgd door een voor hem matige 5m66 op het Frans kampioenschap, waar jongere broer Valentin de beste bleek et 5m77.