De Kroatische hoogspringster Blanka Vlasic heeft definitief een punt achter haar carrière gezet. Vlasic, die zowel indoor als outdoor tot twee keer toe goed was voor een wereldtitel, zal u vooral kennen als dé grote concurrente van Tia Hellebaut op de Olympische Spelen van 2008. Daarin maakte Vlasic haar favorietenrol niet waar. De Kroatische is 37 en had haar zinnen nog gezet op de Spelen in Tokio. Blessures maken van die Spelen echter een onmogelijk doel. 

Blanka Vlasic hangt haar spikes aan de wilgen. De 37-jarige hoogspringster wilde nog een laatste keer deelnemen aan de Olympische Spelen, maar blessures gooien roet in het eten van de atlete. De Kroatische nam deel aan drie Spelen in 2004, 2008 en 2016. Op olympisch niveau behaalde ze zilver in 2008 en brons in 2016. Haar zilveren plak in 2008 zal altijd herinnerd worden als de zinderende finale waarin Tia Hellebaut als ‘underdog’ het haalde van de topfavoriete Vlasic. Daarnaast won ze zowel indoor als outdoor tot twee keer toe een wereldtitel. Outdoor is ze met 2m08 nog altijd de tweede performer aller tijden.

“Elke atleet zal me begrijpen dat afscheid nemen niet vanzelfsprekend is. We laten heel veel emoties, overwinning en onbeschrijflijke momenten achter ons, maar het blijft ook een deel dat we meedragen naar de toekomst. Ik hoop al mijn successen en tegenslagen mee te nemen in een nieuw verhaal. Ik blijf aanwezig in de sport en hoop met mijn kennis en ervaring een meerwaarde te zijn voor de verder ontwikkeling van de wereldwijde atletiek- en sportwereld”, aldus Vlasic op social media.