Hanne Maudens was afgelopen zaterdag op de tweede micromeeting van de Vlaamse Atletiekliga goed voor een PR op de 400m van 53″78. De voormalige meerkampster weet echter dat het sneller kan én wil dat komende zaterdag alvast bewijzen op de IFAM Indoor Gent. Maudens gelooft in haar kunnen en denkt aan het EK in zaal en een deelname aan de Olympische Spelen met de Belgian Cheetahs. 

Hanne Maudens heeft haar start niet gemist op de 400m. In slechts haar tweede 400m in zaal in meer dan zes jaar tijd dook de atlete van VS al onder 54 seconden. De voormalige meerkampster maakte eind september de overstap naar de trainingsgroep van Tim Moriau om zich toe te leggen op de 400m en 800m. In het olympische jaar 2021 ligt de focus bij Maudens resoluut op de 400m, aangezien die afstand meer perspectieven biedt op korte termijn. Na twee indoorwedstrijden kan Maudens al een kleine evaluatie maken, al wil ze vooral komende zaterdag knallen op de IFAM Indoor.

“Mijn eerste wedstrijd in Mondeville was een opeenstapeling van kleine foutjes. Ik had me gefocust op een Griekse atlete die met een sterk PR aan de start verscheen, maar in de race zelf bleek ze vooral trager te lopen dan verwacht. Daardoor zat ik gevangen in laatste positie. Ik heb vervolgens een inhaalmanoeuvre gelanceerd, maar dat verliep ook niet geheel vlot op de speciale piste met steile, korte bochten. In de laatste rechte lijn ging ik langs de koord, terwijl ik voor de buitenkant had moeten opteren. Ik moest daardoor een aantal keer vol op de rem gaan staan, waardoor ik nooit volledig vol ben kunnen gaan. Fysiek voelde ik echter dat het goed zat”, aldus Maudens.

Dat de atlete fysiek in orde is, bewees ze afgelopen zaterdag in de Gentse Topsporthal. Maudens verschalkte namelijk in de laatste rechte lijn Paulien Couckuyt. De atlete klokte af na 53″78, een evenaring van haar PR in openlucht. Toch wil ze maar wat graag nog sneller op de IFAM en het BK. “Ik ben met Mondeville in het achterhoofd sneller gestart, maar het was nog altijd niet optimaal. Paulien was een ideale gangmaker en ik geraakte al bij al nog relatief makkelijk over haar in de slotfase. Ik voelde echter dat mijn basistempo in de tweede ronde niet hoog genoeg lag. In een perfecte koers kan ik wil ik graag nog onder 53 seconden duiken deze winter. Dan komt de EK-limiet van 52″73 natuurlijk om de hoek loeren, maar ik ben niet bang om ambitieus te zijn. Vorige week was ik nog niet aan het afbouwen. Dat doe ik in functie van de IFAM wel, dus ik ben benieuwd wat ik met frisse benen waard ben. Bovendien moet ik nog veel leren op de 400m. In eerste instantie moet ik meer durven, aangezien ik voel dat ik te veel overschot heb aan de finish. Dat kan ik echter alleen maar leren door wedstrijden te lopen.”

Maudens maakt zowel van de 400m als van de 800m een doel, maar laat die laatste afstand voorlopig nog even voor wat het is. Op de 400m is er dit jaar al meer mogelijk als het van de atlete afhangt. “Ik verschiet wel dat ik op basis van erg lichte trainingen al goed voor de dag kan komen. De overstap naar deze disciplines had ik niet gemaakt als ik geen potentieel had, maar toch was het afwachten wat die eerste wedstrijden zouden geven. Op de 800m zou ik om een kans te maken op Tokio héél snel vijf sterke wedstrijden moeten lopen. Dat leek minder realistisch aangezien ik mijn conditie en uithouding nog wil verstevigen alvorens de 800m echt een kans te geven. Het neemt niet weg dat ik mogelijk een 800m loop, maar de focus ligt duidelijk op de 400m in 2021. Vanaf volgend jaar hoop ik beide afstanden te combineren”, besluit Maudens.