Wie de afgelopen 24 uur op sociale media en het internet vertoefde, zal ongetwijfeld een opvallend nieuwsfeit gelezen hebben rond de Britse wielrenner Thomas ‘Tom’ Pidcock. De uitermate getalenteerde wielrenner en veldrijder van 21 zou namelijk naar eigen zeggen een vijf kilometer op de weg hebben afgelegd in 13’25, zo’n zeven seconden boven het huidige Europees record van Jimmy Gressier. Dat moest blijken uit een loopje op de populaire app Strava. Die activiteit op Strava wees ook uit dat de Brit geregeld boven 30km/u ging. Wij ontkrachten de ’toptijd’ van Pidcock in een beknopte factcheck. 

Een getalenteerde wielrenner die een week na het WK veldrijden de loopschoenen aantrekt en vervolgens een absolute toptijd realiseert volgens de app Strava? Het kan, althans dat zou u mogelijk kunnen afleiden uit het zondagsloopje dat Thomas ‘Tom’ Pidcock gisteren afwerkte. De nieuwste aanwinst van het beruchte Ineos Grenadiers-team liep namelijk in Leeds een kleine tien kilometer, waarvan hij vijf kilometer het gaspedaal stevig indrukte. Het resultaat: vijf kilometer in 13’25, oftewel slechts zeven seconden trager dan Europees recordhouder Jimmy Gressier. Een prestatie die, mits wat onderzoeksjournalistiek, meteen onmogelijk lijkt. Het doet zelfs denken aan de vergelijkingen waarin de sprintsnelheid van voetballers vergeleken wordt met die van topsprinters, of wat dan gezegd van de sprongkracht van Christian Ronaldo. De Portugees zou namelijk 2m56 hoog gevlogen hebben tijdens een kopbaldoelpunt. Voor alle duidelijk het WR in het hoogspringen bedraagt 2m45.

Kurt Bogaerts, een begeleider van Pidcock had het volgende te zeggen over de loopprestatie van de wielrenner: “Er mag twijfel zijn over het looptochtje. Tom had het op social media gezet, omdat hij er zo trots op was. Natuurlijk komt er reactie op omdat het echt wel een straffe tijd is. Zelf zit hij er wat verveeld mee. Misschien was het GPS-signaal van zijn Garmin wispelturig”. Net die laatste uitspraak is een ideaal startpunt om aan te tonen dat Pidcock over een uitstekende conditie beschikt, maar niet in de buurt zou komen van de tijd die Strava hem voorschotelde. Onderstaande afbeelding geeft namelijk een inzicht in hoe wispelturig het sporthorloge van de Brit wel was. Een geoefend loper weet ook dat hoge bomen niet alleen veel wind vangen, maar ook je GPS-signaal zodanig kunnen verstoren dat het een hopeloze zaak wordt.

De blauwe lijn op de grafiek geeft de snelheid aan waarmee Pidcock vier lokale rondes in Leeds afwerkte. Wat opvalt, is dat de snelheid geregeld piekt richting 1’40 per kilometer, wat neerkomt op een tempo boven 35km/u. De gemiddelde snelheid van Joshua Cheptegei tijdens het WR op de piste bedraagt 23,83km/u. De Oegandees haalde toen een topsnelheid in de slotronde van net geen 25km/u. Het onrealistische tempo verklaart ook waarom de activiteit als ‘flagged’ gemarkeerd staat op Strava. Volgens de entourage van Pidcock zou dat echter zijn door het feit dat de Brit opteerde voor de Nike ZoomX Vaporfly NEXT%. Voor alle duidelijk: die schoen mag gewoonweg gebruikt worden, aangezien hij voldoet aan de regels opgelegd door World Athletics. De schoen mag niet gebruikt worden op een atletiekpiste, aangezien daar andere regels gelden in verband met de beruchte ‘stack height’, of dikte van de middenzool.

Daarnaast is het ook van belang om het parcours in Leeds te bestuderen. De vijf kilometer die Pidcock na vier rondes én een rechte lijn afwerkt, blijkt namelijk hoogstens 4,75 kilometer te bedragen en dus geen vijf kilometer. Een rondje op dat parcours bedraagt namelijk 0,7 mijl of 1,1 kilometer (zie bovenstaande afbeelding) en de laatste rechte lijn bedraagt zo’n 350m, wat in totaal dus resulteert in om en bij de 4,75 kilometer. Reken je zijn geleverde prestatie om naar die afstand, dan duikt hij op vijf kilometer niet onder 14 minuten, wat nog altijd een fenomenale chrono zou zijn voor een wielrenner van dat kaliber. Het korte beeldfragment dat Pidcock via Instagram de wereld instuurde, doet echter vermoeden dat zelfs zo’n chrono eerder in ‘De Fabeltjeskrant’ thuishoort. Het doet niks af aan het feit dat hij als wielrenner over een uitstekende loopconditie beschikt, aangezien hij in het verleden al 15’45 op vijf kilometer noteerde, althans dat beweren ingewijden.

Wil Pidcock zichzelf echt bewijzen, dan kan hij uiteraard nog altijd opteren een officiële wedstrijd op een piste. De Britste kampioenschappen in zaal zijn echter geannuleerd, waardoor hij komend voorjaar beter de voorkeur geeft aan de fiets. Een Europees record benaderen op loopschoenen lijkt namelijk niet aan de orde.