Sifan Hassan heeft in een uitgeregend Hengelo het ER op de 10.000m verpulverd. De wereldkampioene op de 1500m en 10.000m bleef tot ongeveer zes kilometer op wereldrecordschema, maar de temperatuur van om en bij de tien graden en hevige regenval maakten van dat WR (29’17″45) een onmogelijke opdracht. Met 29’36″67 dook onze noorderbuur wel ruim onder het ER van Paula Radcliffe. Hassan mag zich de eerste Europese atlete onder 30 minuten noemen én de vierde perfomer aller tijden. Op de Memorial Van Damme was Hassan al goed voor het WR in de uurloop. 

Global Sports Communication organiseerde in een leeg atletiekstadion een mini-versie van de FBK Games in Hengelo. De ‘micromeeting’ met wereldtoppers stond tot twee keer toe in het teken van een aanval op een wereldrecord. Faith Kipyegon deed voor de derde keer in 2020 een gooi naar het WR op de 1000m. De Keniaanse zou haar tanden meer dan stuk bijten op het WR in barre omstandigheden. Kipyegon stond te bibberen aan de startlijn en zou finishen na 2’32″82, ruim boven de recordtijd van 2’28″98. Sifan Hassan gaf een betere indruk tijdens de 10.000m en haspelde rondjes af op het recordschema van Almaz Ayana in 2016. De Nederlandse hield tot en met 6.000m gelijke tred met het WR-schema (29’17″45), maar moest vervolgens logischerwijs vertragen door de zware omstandigheden én de mogelijk snelle start onder impuls van tempomaker Laura Weightman. De Britse atlete zette Hassan na zo’n vier kilometer op schema af, vervolgens moest de tweevoudige wereldkampioene zelf aan de bak.

Het WR glipte uit haar handen in de slotfase, maar de Nederlandse hield sterk vol en finishte na 29’36″67. Daarmee deed Hassan een enorme hap uit het ER van Paula Radcliffe (30’01″09) door als eerste Europese vrouw onder 30 minuten te duiken. Ze wordt ook de vierde performer aller tijden én slechts de achtste vrouw die onder die magische grens weet te duiken. Daarnaast is ze de eerste vrouw ooit die onder twee minuten en 30 minuten bleef op respectievelijk 800m en 10.000m. In totaal is de atlete in het bezit van zes Europese records (1500m, mijl (ook WR), 3.000m, 5.000m, 10.000m en halve marathon). Volgende week zaterdag verschijnt de atlete aan de start van het WK halve marathon. Bij de mannen stond een 5.000m gepland waarin Yomif Kejelcha stevige ambities niet kon waarmaken. De Ethiopiër finishte in een voor hem bleke 13’12″84.