Dieter Kersten, Isaac Kimeli en hun trainer Tim Moriau zijn door de Commissie van Beroep van de Vlaamse Atletiekliga vrijgesproken in verband met mogelijke wedstrijdvervalsing tijdens het BK veldlopen op 1 maart. Kimeli zou Kersten de tweede plaats geschonken hebben, waardoor Soufiane Bouchikhi de eindzege in de CrossCup aan zijn neus zag voorbijgaan. Bouchikhi trok samen met zijn broer naar de Tuchtcommissie van de VAL om de uitslag van het BK en dus ook eindstand in de CrossCup aan te vechten. In eerste instantie werden Kersten, Kimeli en Moriau vrijgesproken. Belgisch kampioen Bouchikhi ging in hoger beroep tegen die beslissing, maar dat beroep is ongegrond verklaard door de Beroepscommissie. De uitslag van zowel het BK, als de eindstand in de CrossCup blijft dus behouden.

Dieter Kersten blijft de eindwinnaar van de CrossCup jaargang 2019-2020. Gisteren volgde namelijk de uitspraak van de Commissie van Beroep van de Vlaamse Atletiekliga in verband met de uitslag van het BK veldlopen op 1 maart. Kersten zou toen met hulp van teamgenoot en trainingsmakker Isaac Kimeli de eindwinst in de CrossCup hebben verzekerd. Soufiane Bouchikhi was toen goed voor dagwinst, maar kon de CrossCup niet op zijn naam schrijven. De Belgische kampioen trok in het gezelschap van zijn broer Lahsene naar de Tuchtcommissie van de Vlaamse Atletiekliga. De broers vingen hier bot, maar Soufiane vond niet dat het proces eerlijk gevoerd was, waardoor hij in hoger beroep ging. Dat hoger beroep heeft echter geen grote verandering teweeg gebracht, aangezien het ongegrond werd verklaard, waardoor de beslissing van de Tuchtcommissie op 9 juni definitief is. Het BK-podium blijft behouden en Kersten steekt zoals op 1 maart de eindzege van de CrossCup op zak. Er volgen dus evenmin sancties voor de Kersten, Kimeli en hun trainer Tim Moriau.

De Commissie van Beroep oordeelde dat er geen sprake was van een vooraf uitgedokterd plan door Moriau voor zijn atleten. Ook het feit dat Bouchikhi in de strijd om de CrossCup twee manches liet schieten, speelde niet in zijn voordeel. Het wedstrijdverloop van het BK, waarin Bouchikhi zich oppermachtig toonde en Kimeli alle moeite van de wereld deed om aan te klampen, betekende dat Kimeli na het wegvallen voorin duidelijk op adem moest komen. Dat was het signaal voor Kersten, die een begenadigde dag kende in het Park van Laken om bij zijn ploegmaat te komen. In de slotfase was de veer bij Kimeli al gebroken door het feit dat hij geen kans meer maakte op de Belgische titel én niks te verliezen had in het klassement van de CrossCup. Het feit dat Kimeli zich niet ten volle heeft ingespannen, of de mentale kracht hier niet meer voor had, maakt geen wedstrijdvervalsing uit volgens de Commissie.