Elise Vanderelst en Ben Broeders hebben nipt naast Belgische records in respectievelijk de 1500m en het polsstokspringen gegrepen. Het had Belgische atletiekgeschiedenis kunnen worden op de ISTAF in Berlijn, aangezien Vanderelst in actie kwam op het moment dat Broeders op 5m82 sprong. Ondanks een sterke slotronde bleef onze landgenote ruim een seconde boven het BR. Broeders deed het voortreffelijk in zijn derde en laatste poging op 5m82, maar de lat ging erbij liggen. Philip Milanov kende een moeilijke dag in het discuswerpen en geraakte niet voorbij 60 meter. 

De ISTAF in het Duitse Berlijn heeft geen Belgische records opgeleverd. Ben Broeders moest in Berlijn eerst en vooral de vloek van het Olympiastadon opheffen. De Belgische recordhouder noteerde namelijk op het EK van 2018 in dat bewuste stadion drie nulpogingen tijdens de kwalificaties. Broeders bibberde opnieuw, mede door de verraderlijk wind die door het stadion blies, maar klaarde uiteindelijk de klus in zijn derde poging op 5m42. Vervolgens kende hij geen moeite met 5m57. Op 5m72 kende de 25-jarige atleten opnieuw wat moeilijkheden, maar ook hier lukte het in de derde poging. Vervolgens ging de lat naar 5m82, zes centimeter beter dan het BR in openlucht. Het werd nét niet op die recordhoogte voor Broeders, die twee keer in de buurt kwam van een verbetering van zijn eigen BR. Onze landgenoot werd wel knap vierde en hield onder meer wereldkampioen Sam Kendricks achter zich.

Tijdens de eerste poging van Broeders op 5m82 begon Elise Vanderelst aan haar recordjacht tijdens de 1500m bij de vrouwen. De tweede performer aller tijden hield zich achteraan in de race uit het gewoel. De atleet legde bij het inhalen van haar concurrentes echter behoorlijk wat meters in baan twee af. Ondanks een snedige slotronde strandde Vanderelst op 4’06″24, haar derde chrono aller tijden. Veerle Dejaeghere kan zich dus nog even Belgisch recordhouder noemen met 4’05″05. Philip Milanov kende een mindere dag in het discuswerpen. Hij kwam niet verder dan 59m16 en kreeg daardoor geen drie extra pogingen. Vorige week was de Belgische recordhouder nog goed voor 63m51 in het Franse Marseille.Op de 100m kwam Rani Rosius voor het eerst aan de start in het gezelschap van grote namen. Dafne Schippers toonde zich de beste op het kortste sprintnummer in een seizoensbeste van 11″26. Rosius moest vrede nemen met 11″63.