Jakob en Henrik Ingebrigtsen blijven stevig trainen in tijden van corona. De Noorse broers wagen zich woensdag aan een officiële poging om het Noors record (13’37) op de vijf kilometer op de weg aan te scherpen. Jakob, de jongste broer en regerende Europese kampioen op de 1500m en 5.000m op de piste, is al Noors en Europees recordhouder bij de junioren op de tien kilometer op de weg.

Jakob en Henrik Ingebrigtsen komen woensdag aan de start van een wedstrijd over vijf kilometer in Stavanger, een slordige 15 kilometer van hun woonplaats Sandnes. De broers mikken er op het Noors record (13’37) van Sondre Nordstad Moen, de snelste Noor ooit op de marathon. Op piste zijn Jakob en Henrik goed voor respectievelijk 13’02″03 en 13’15″38. Het gaat om een officiële wedstrijd. Dat bevestigt hun vader Gjert aan de Noorse pers: “Voor we op het aanbod ingingen, was het belangrijk om zeker te zijn over het feit dat het om een officieel parcours ging”. Het Europees record op de vijf kilometer is sinds februari in handen van de Fransman Jimmy Gressier met 13’18.

De wedstrijd in Stavanger zal met respect voor de in Noorwegen geldende coronamaatregelen worden afgewerkt. Atleten zullen er in ‘grid format’ (raster) starten in twee boxen met een halve minuut verschil. Voor beide broers wordt het hun eerste wedstrijd van het jaar. Henrik kwam niet meer in actie sinds de WK-finale van de 5.000m in Doha. Jakob was in december goed voor zijn vierde opeenvolgdende Europese veldlooptitel bij de junioren, maar moest verstek geven voor het indoorseizoen door hamstringproblemen. Het wordt de eerste wedstrijd voor de jonge Noor waarin hij niet langer tot een jeugdcategorie behoort.

Het duo liep nooit eerder een vijf kilometer op de weg. Beide heren tekenen ook op 11 juni present op de Impossible Games in Oslo voor een ongebruikelijke 2.000m. Ook Filip Ingebrigtsen zou er in actie moeten komen. Alleen moet nog bevestigd worden of hij ook aan de 2.000m deelneemt, of een andere afstand opzoekt.

Jakob Ingebrigtsen – Foto: Golazo