De Belgian Tornados, die op het afgelopen WK in Doha voor een Belgisch hoogtepunt zorgden met een bronzen plak op de 4x400m, bereikten vandaag letterlijk een hoogtepunt. Het zestal, met de broers Kevin, Jonathan en Dylan Borlée, Jonathan Sacoor, Julien Watrin en Robin Vanderbemden, rondde vandaag een tiendaagse trektocht af. Om geld in te zamelen voor SOS kinderdorpen klom het zestal naar het basiskamp van de Mount Everest in Nepal op 5.364m hoogte.

Dat Jacques Borlée niet vies is van een speciale soort teambuilding bewees hij in het verleden al. In 2011 deed het team één van de grootste gletsjers in Europa aan in het gezelschap van poolreiziger Alain Hubert. In 2015 trokken de Tornados naar de Grand Canyon in de VS. Het is geen toeval dat de Tornados in het jaar voor de Olympische Spelen in Tokio net naar het Himalayagebergte trekken.

Jacques Borlée (uiterst rechts) – Foto: Erik van Leeuwen

Een spectaculaire collectieve ervaring met het oog op misschien wel de belangrijkste voorbereiding ooit voor het team moet de atleten extra motiveren. De Olympische Spelen in Tokio lijken het laatste grote doel voor de broers Kevin en Jonathan Borlée, die volgend jaar hun 32ste verjaardag vieren. Ze koppelen er in het gezelschap van hun teamgenoten het nuttige aan het aangename, aangezien hun tiendaagse trektocht in het teken staat van SOS Kinderdorpen. Jacques Borlée is al jaren peter van het goede doel.

Na de lange tocht naar het basiskamp op 5.364m, in de schaduw van de Mount Everest (8.848m), begon vandaag ook de afdaling. Die zal meer dan welkom zijn voor onder meer Julien Watrin, die met pijnstillers het kamp bereikte. Ook Dylan Borlée leek last te ondervinden van hoogteziekte. Al bleef het bij kleine klachten. Jonathan Sacoor, het jongste lid van de expeditie, vond het een onvergetelijke en grensverleggende ervaring. De wereldkampioen bij de junioren keek na de pittige tiendaagse echter niet uit naar de afdaling. De Tornados keren normaal gezien op 11 november terug naar België.

https://www.instagram.com/p/B4M5bTIHii9/