Op de eerste wedstrijd van het EK veldlopen kwamen de junioren mannen in actie. Tim Van de Velde was vooraf hét speerpunt in die categorie maar ontgoochelde met een 48ste plaats. Het team behaalde eveneens de doelstelling niet met een twaalfde plaats. Jakob Ingebrigtsen was onklopbaar en domineerde de tegenstand met een vierde Europese titel.

Geen verrassende winnaar bij de junioren mannen. De topfavoriet Jakob Ingebrigtsen keek in het begin van de wedstrijd nog de kat uit de boom. Een hele grote groep kwam na de eerste ronde als eerste door. De Noor nam daarna het heft zelf in handen waardoor er scheurtjes kwamen te ontstaan. Tim Van de Velde startte behouden op de 27ste plek. Ward Leunckens kwam na de eerste ronde als 47ste door. Kort daarna volgde Simon Meganck. Ruben Verheyden nam eerder een rustige start met een 62ste plaats.

Met nog meer dan een ronde te gaan trok Ingebrigtsen er alleen vandoor, op weg naar zijn vierde Europese titel bij de junioren. De Turk Ayetullah Aslanhan en de Ier Efrem Gidey streden lang voor het zilver, uiteindelijk haalde de eerstgenoemde het in de sprint. Al werd de volledige tegenstand klein gemaakt door de suprematie van de jongste Ingebrigtsen. Hij had meer dan 38 seconden voor de tweede.

Ward Leunckens – Foto: Jeroen De Meyer

Voor het Belgisch team verliep de wedstrijd ook niet al te rooskleurig. Tim Van de Velde zakte er tijdens de wedstrijd door. Hij verloor steeds meer plaatsen. Leunckens en Meganck konden onderweg nog wat plaatsen goedmaken maar de atleet van EA had zijn kruit blijkbaar iets te vroeg verschoten. De laatste rechte lijn werd een lijdensweg voor hem. Strompelend legde hij de laatste meters af waardoor hij zo een plaats bij de eerste 30 zag voorbijgaan.

Leunckens werd zo eerste Belg met een 36ste plaats. Meganck werd 42ste. Van de Velde besloot zijn laatste wedstrijd bij de junioren met een 48ste plek. Vooraf werd een top 10-plaats geambieerd. Ook Verheyden liep niet zijn beste wedstrijd. Hij kwam als 58ste over de finish. Het team eindigde zo als twaalfde land in het teamklassement, net voor de Nederlanders.