Febe Triest heeft een knap resultaat behaald op haar tweede EK veldlopen. Ze werd na een progressieve race 28ste. De Italiaanse Nadia Battocletti pakte haar tweede opeenvolgende Europese titel.

Febe Triest was in Lissabon toe aan haar tweede EK veldlopen. De juniore opteerde voor een eerder behouden start, maar begon dan aan een sterke inhaalrace. Ze schoof op van de top 50 naar de top 30, om uiteindelijk als 28ste over de finish te bollen. Vorig jaar werd ze nog 58ste in Tilburg. Op een jaar tijd heeft ze dus een grote sprong voorwaarts gemaakt.

De zege ging net als vorig jaar naar de Italiaanse Nadia Battocletti. Lange tijd werd er vooraan met drie om het goud gestreden. De Sloveense Kiara Lukan en de Portugese Mariana Machado maakten mee deel uit van het groepje. De thuisloopster kon rekenen op veel steun onderweg, maar bleek toch niet sterk genoeg om Battocletti van de zege te houden.

De aanvankelijke kopgroep bij de junioren vrouwen. – Foto: Jeroen De Meyer

In het lange stuk bergaf versnelde de Italiaanse om zo solo over de finish te lopen. Lukan werd tweede, Machada rijvde voor Portugal een bronzen medaille binnen. De Zwitserse Delia Sclabas, vooraf ook getipt als winnares, greep naast het podium met een vierde plaats. In het landenklassement eindigden Groot-Brittannië en Italië met gelijk aantal punten bovenaan. De derde loopster was dan beslissend, wat in het voordeel was van Groot-Brittannië. Frankrijk werd in het teamklassement derde.