De grootste medaillekansen voor ons land op het EK veldlopen in Lissabon liggen ongetwijfeld bij de senioren mannen. Zowel individueel, met vice-Europees kampioen Isaac Kimeli, als in teamverband kunnen onze landgenoten scoren. De vraag rijst uiteraard ook of het team op de mixed relay in de buurt van het podium kan komen. Voor het eerst in de geschiedenis van het EK veldlopen verschijnt er geen Belgische vrouw aan de start biij de senioren.

Voor een individuele medaille op het EK veldlopen bij de senioren hoeven we niet ver in de tijd te gaan. Isaac Kimeli bezorgde ons land namelijk een delirium door vorig jaar op een paar seconden van het goud te stranden op het EK in Tilburg. Kimeli, die oorspronkelijk niet van plan was om de lange cross voor zijn rekening te nemen, overtuigde de voorbije weken door al zijn wedstrijden te winnen. Tot vandaag verbleef hij in het Turkse Belek om er een stage van het BOIC af te werken.

Ideale trainingsomstandigheden om morgen een gooi te doen naar een tweede opeenvolgende individuele medaille. Er ontbreek voorlopig nog een bronzen plak in de EK-collectie van Kimeli. De Europese beloftekampioen van 2016 in Chia zal op het pittige parcours in Lissabon onder meer moeten afrekenen met titelverdediger Filip Ingebrigtsen, de Zwitserse sensatie op de weg Julien Wanders, de Brit Andy Butchart en de Italiaan Yermaneberhan Crippa.

Isaac Kimeli in het spoor van Filip Ingebrigtsen – Foto: Jeroen De Meyer

Wanders gaf deze week nog aan dat hij alleen maar voor het goud naar Portugal afreist. Bij de andere medaillekandidaten vallen geen opmerkelijke quotes te noteren, al kan dat nog komen na de parcoursverkenning van morgen en de officiële persconferentie. Een gevaarlijke klant wordt ook de Spanjaard Ouassim Oumaiz. Die laatste mag officieel aantreden bij de beloften, maar opteert meteen voor de seniorenwedstrijd. Ook Mike Foppen, de winnaar van de Warandeloop in Tilburg, zal voorin te vinden zijn. De 1500m-specialst opteerde afgelopen zomer meermaals voor de 5.000m en dat laat zich ook in het veld voelen. Hij krijgt Stan Niesten naast zich, die kans moet maken op een plaats bij de beste 20.

Terug naar ons land dan, want naast Kimeli beschikken we nog over drie sterke atleten met de broers Soufiane en Lahsene Bouchikhi en Michael Somers. Soufiane Bouchikhi werd in het verleden al eens vijfde bij de senioren in 2017. Hij maakte deel uit van het team dat in 2013 de laatste seniorenmedaille voor ploegen behaalde. De atleet van RFCL maakte op voorhand geen plan van het EK, maar verschijnt wel aan de start om vol voor een teammedaille te gaan. Voor Lahsene wordt het meteen het eerste grote kampioenschap in het gezelschap van zijn meer ervaren broer. Somers is een vaste waarde op het EK in het veld en deed het vorig jaar in Tilburg voortreffelijk met een 22ste plaats als eerstejaarssenior.

Kan team op mixed relay wél overtuigen?

Robin Hendrix – Foto: Golazo

Vorig jaar kon het team op de mixed relay de hoge verwachtingen niet inlossen. Het Belgische kwartet werd toen zevende. Nu hopen Robin Hendrix, Elliot Crestan, Vanessa Scaunet en Camille Muls op een beter resultaat. Een top vijf en wie weet zelfs een medaille moet mogelijk zijn indien niemand een steek laat vallen. De Spanjaarden wonnen tot nu toe telkens tijdens de mixed relay. Vooral de Britten, Fransen en Zweden lijken hen te kunnen bedreigen.

Can voor vier op een rij?

Voor het eerst sinds de start van het EK veldlopen in 1994 komt er geen landgenote van ons in actie bij de senioren vrouwen. Ook Nederland vaardigt geen vrouwelijke seniore af. Het wordt uitkijken naar wie Yasemin Can kan bedreigen. De Turkse maakt in Lissabon kans op haar vierde opeenvolgende Europese titel. Afgelopen zomer stond de atlete lang aan de kant door blessures.