Op zaterdag 9 november 2019 gaat in de Seatsruimte van OHL in Leuven het Sportmedisch congres ‘The Female Athlete’ door. Tijdens dit congres laten we de omkadering van een atlete aan het woord. Daarvoor komen trainer Tim Moriau, prof dr. Baeyens Luc, sportpsychologe Els Snauwaert, sportdiëtiste Karolien Rector en professioneel atlete Hanne Claes spreken. Zij vertellen over de wetenschappelijke evidentie in hun vakgebied en hun ervaring hier rond in de topsportwereld.

Waarom dit congres? Omdat er te weinig aandacht naar de correcte omkadering van een vrouwelijke atlete gaat. Een vrouw is geen man, niet qua trainingsgewoontes en niet qua persoonlijke benadering. Daarom moet zij omkaderd worden als een vrouwelijke topsportster.

Doelgroep? Iedereen die ook maar iets met de omkadering van een atlete te maken heeft. Atletes, ouders, trainers, artsen, psychologen, kinesisten, diëtisten, personal coaches, studenten in één van deze vakgebieden, … Het congres is dan ook geaccrediteerd door Pro-Q-Kine voor maar liefst 12 punten.

​We zijn ervan overtuigd dat dit slechts de inleiding is van een onderzoek en informatiewinning rond dit onderbelichte, belangrijke issue. Daarom dat dit congres voor iedereen een absolute meerwaarde kan zijn. Niet enkel voor een atlete zelf, maar ook voor haar ouders, trainingspartners, trainers en andere begeleiders. Ook spreken wij graag toekomstige kinesisten, geneeskundigen, coaches, etc. aan om klaar te staan, zodat zij de toekomst met deze extra informatie aan kunnen vatten. Het is kennis die het verschil kan en zal maken.

De sprekers en presentator

Tim Moriau behoort tot de top van de Belgische afstandscoaches met verschillende internationale atleten onder zijn hoede. Tot voor kort combineerde Tim zijn passie voor de sport en het coachen met een job als manager in de financiële sector. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat het hem ook naast de atletiekpiste een uitstekende peoplemanager maakt. Op het congres gaat hij dieper in op hoe je vrouwen kan trainen op een fysiologische manier, wat de verschillen hierbij zijn t.o.v. mannelijke atleten, trainingen aanpassen in functie van hormonale stadia, … .

Tim Moriau en Simon Debognies – Foto: Jeroen De Meyer

Professor dokter Luc Baeyens is gediplomeerd in zowel sportgeneeskunde als gynaecologie, wat hem uniek maakt in zijn vak. Hij ontvangt dan ook verschillende topsportsters in het Brugmann ziekenhuis in Brussel. Naast hoofd van de afdeling gynaecologie is hij ook adviseur bij het Olympisch Comité. De prof, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel VUB, vond onder andere de vaginale aandoening bicyclist’s vulva. Hij zal het op het congres hebben over anticonceptie, hormonale problemen, overbelasting en zadelproblemen.

Els Snauwaert heeft een jarenlange ervaring van sportpsychologie op het hoogste niveau. Zo begeleidt ze de Topsportschool Schermen, Parantee (paralympische atleten) & Belgian Paralympic Team, Topsportschool Gymnastiek in Gent, Nationale Belgische Roeiteam, … . Daarnaast is ze ook ex-bestuurslid van de Vlaamse Vereniging voor Sportpsychologie – VVSP en medeoprichter van het European Network of Young Specialists in Sport Psychology. In haar voordracht zal ze inzoomen op het sportpsychologisch aspect bij vrouwelijke atletes.

Karolien Rector is al meer dan 10 jaar gespecialiseerd sportdiëtiste met opleidingen in België, Zwitserland, Nederland, … . Ze werkt zowel met teams als met atleten op het hoogste niveau zoals de voetballers van KRC Genk, de nationale zeilploeg, Union Saint Gilloise, de tennissers van de topsportschool Tennis Vlaanderen, de Red Panthers, de Vlaamse Atletiek en veel andere individuele toppers en recreanten. Karolien is actief in verschillende praktijken nl. Motion to Balance (Genk), GRIT (Leuven) en Groep Sam (Bree). Op het congres zal zij specifieke aandachtspunten aankaarten voor vrouwelijke topsportsters en dit illustreren aan de hand van casussen uit de praktijk.

Hanne Claes is een Belgische specialiste op de 400m horden en behoort met een vierde plaats op het EK in Berlijn (2018) tot de Europese top in haar discipline. Daarnaast haalde ze op datzelfde kampioenschap opnieuw een vierde plaats in een nationaal record met de Belgian Cheetahs op de 4x400m. Na jarenlang blessureleed is deze Cheetah on Fire (de strijdkreet van de 4×400 ploeg) met onder andere een 12de stek op het afgelopen WK in Doha op de 400m horden én een vijfde plaats met de Cheetahs. Claes is ook al zeker van haar deelname aan de Olympische Spelen in Tokio.

Hanne Claes – Foto: Jimmy Cailly

Op het congres zal ze het hebben over het belang van het hebben van je regels, het taboe dat er rond hangt, vrouwelijke hormonen vs testosteron, de impact van anticonceptie, het begrijpen van je lichaam en inspelen op de noden, de opties om hormonen te reguleren en veel meer.

Joris Keppens is laatstejaarsstudent voedings- en dieetkunde aan de UCLL te Leuven. Hij schreef zijn thesis over RED-S (Relative Energy Deficiency in Sport) met als doel de bewustwording rond dit topic binnen de Vlaamse jeugdsport te vergroten. Joris combineert zijn studies met topsport. Na enkele moeilijke jaren maakte hij sinds 2016, getraind door Tim Moriau, een steile progressie door. Vorige maand maakte hij in Berlijn zijn marathondebuut in 2u20’51”. Gepassioneerd door de topsportwereld en de wetenschap erachter, zal hij jullie met zijn vlotte babbel op 9 november verwelkomen als host.

Praktisch

  • Datum: zaterdag 9 november 2019 
  • Locatie: In Seatsruimte OHL Kardinaal Mercierlaan 46 Leuven
  • Prijs: 75 € ticket
  • Meer info en inschrijven via website www.grintasportmassage.com/the-female-athlete
  • Inclusief koffie, broodjeslunch, netwerkmoment
  • 12 Pro-Q-Kine punten (die eerstdaags na het congres worden toegekend)
  • Met dank aan de steun van Sit&Sleep, RectoVerso Sports, Physio shop by Naqi, OHL
  • Verwelkoming vanaf 8u30, start om 9u, einde 15u30, netwerkmoment tot 16u30