Koen Naert is in volle voorbereiding op de marathon van Fukuoka op 1 december. De Europese marathonkampioen kende verre van een vlekkeloze voorbereiding door een stressreactie in zijn linkervoet en een opspelende achillespees. Afgelopen zondag verscheen hij aan de start van de Brussels Airport Half Marathon. Naert werd er tweede in 1u07:18.

De afgelopen maanden waren verre van simpel voor Koen Naert, die zowel mentaal als fysiek de nodige problemen kende. De problemen lijken echter net op tijd van de baan, aangezien de Europese marathonkampioen op 1 december naar Fukuoka in Japan afzakt om er zijn negende marathon te betwisten. Na afloop van de Brussels Airport Half Marathon, waar Naert tweede werd in een bijkomstige tijd van 1u07:18, hadden we een uitgebreide babbel met de derde man aller tijden in ons land op de marathon.

Naert in het gezelschap van de latere winnaar Nick Earl – Foto: Golazo

“Ik ben heel blij dat ik een halve marathon heb kunnen lopen. Het waren moeilijke maanden op mentaal en fysiek vlak. Door een stressreactie aan de linkervoet, gevolgd door een opspelende achillespees liep ik veel trainingsachterstand op. Ik heb alles op alles gezet tijdens alternatieve trainingen in de Sierra Nevada om zo hard mogelijk aan mijn terugweg te werken. Ik wist voor ik hier aan de start verscheen dat ik verre van top zou zijn. Het is sowieso al geen bijzonder snel parcours, maar op training had ik ook maar drie keer acht minuten tempo gedaan als meest intensieve training. Dan weet je dat het moeilijk wordt. Ik kan echter niet klagen, aangezien ik vlot heb kunnen bollen. De echte loopeconomie zit er nog niet in, aangezien ik te veel alternatief heb moeten werken. Door de vele kasseien in de slotfase ben ik toch een beetje op de rem gaan staan”, aldus de 30-jarige atleet.

“Keuze voor Fukuoka lag al een jaar vast”

Koen Naert tijdens de NN Rotterdam Marathon – Foto: Peter Wagemans

Naert verschijnt op 1 december aan de start van de marathon van Fukuoka. Een bewuste keuze, die al een tijdje was gemaakt. Er zijn twee grote redenen om net voor die marathon in Japan te opteren. “Het toenmalige ER van Sondre Moen in 2017 (2u05:48) heeft mijn interesse in Fukuoka absoluut aangewakkerd. Met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio is het ook een ideale voorbereiding. Daardoor ligt die marathon eigenlijk al een jaar vast in mijn hoofd, ondanks dat ik met mijn hoofd ook grotendeels al in Tokio zit. Ik koester geen al te hoge verwachtingen. Om 2u07 te lopen moet mijn voorbereiding perfect zijn en dat is het geval niet. Ik heb meer nodig om een zeer scherpe tijd te noteren. Alles blijft uiteraard in functie van mijn absolute hoofddoel: Tokio”, vertelt Naert.

Over drukke marathonweken: “Bekele had ik absoluut niet verwacht, benieuwd naar Chicago”

De afgelopen en komende weken zijn erg druk wanneer het over de marathon gaat. Er waren de veelbesproken marathons op het WK in Doha, maar ook de fenomenale 2u01:41 van Kenenisa Bekele in Berlijn. Bashir Abdi waagt zich zondag dan weer aan zijn derde marathon in Chicago, uiteraard in het gezelschap van Mo Farah.

“De marathon bij de mannen in Doha heb ik logischerwijs niet gekeken, aangezien ik anders niet echt zou hebben geslapen voor mijn halve marathon. Ik heb de uitslagen gezien en ga de komende dagen wel eens kijken om alles te analyseren. Ik ben benieuwd naar wat Chicago zal geven voor Bashir. Ik heb weinig van zijn voorbereiding kunnen volgen. Ik durf niet zeggen of het dat goed of slecht nieuws is. Hij blijft echter een niet te onderschatten klasbak. Berlijn heb ik niet van dichtbij gevolgd, aangezien ik was gaan trainen. Ik heb na die training de applicatie geopend en zag toen 2u01:41 achter de naam van Bekele staan. Ik dacht even dat het ging om zijn passage aan kilometer 40, maar toen besefte ik pas dat hij effectief zo’n chrono had genoteerd. De afgelopen jaren was het de gewoonte geworden om bij een marathon van hem weinig te verwachten. Dit had ik absoluut niet zien aankomen dus”, voegt de marathonloper toe.

Kenenisa Bekele – Foto: NN Running Team

Bekele lijkt na zijn schitterende tijd in Berlijn klaar om volgend jaar een gooi te doen naar eeuwige roem op de Olympische Spelen, waar een mythisch duel wacht met de grootste marathonloper aller tijden, Eliud Kipchoge. “Eigenlijk wil ik voor goud gaan in Tokio, maar je moet realistisch durven zijn. Voor Berlijn dacht ik dat Kipchoge dé koning was, maar ik durf te zeggen dat het WR van Kipchoge in betere omstandigheden werd gelopen dan de toptijd van Bekele. Rotslecht waren ze echter ook niet, want dan loop je gewoonweg niet onder 2u02. Je merkt wel dat de Oost-Afrikanen meer en meer hun grenzen durven verleggen, een beetje de Japanse mentaliteit, maar dan zonder stil te vallen. Ze zijn niet bang om extreem snel door te kopmen halfweg en spelen alles of niets. Hoe langer je in het spoor van mannen à la Kipchoge kan blijven, hoe beter je tijd aan de finish”, klinkt het bij Naert.

Duikt Kipchoge onder twee uur? “Vorige editie was ik nog sceptisch, nu is hij veel sterker”

Eliud Kipchoge – Foto: NN Running Team

Komend weekend staat de Ineos 1:59 Challenge gepland. In tegenstelling tot het Breaking 2-project in 2017 draait het nu allemaal rond één man, namelijk Eliud Kipchoge, dé beste marathonloper ooit op basis van tijden en palmares. In tegenstelling tot twee jaar geleden is het geloof in de 34-jarige Keniaan gigantisch. “Ik moet toegeven dat ik behoorlijk sceptisch was naar aanleiding van de vorige editie. Toen zou het me al straf lijken indien hij 2u01:30 (het toenmalige WR bedroeg 2u02:57; red.) zou lopen. Uiteindelijk bleef hij maar 25 seconden boven twee uur. Sindsdien heeft hij in gewone stadsmarathons ook al grenzen verlegd. Kipchoge is veel sterker dan twee jaar geleden en moet in staat zijn om onder die magische grens te duiken. De tijden die de afgelopen jaren zijn genoteerd, zijn deels aan hem te danken. Vroeger was 2u03 astronomisch. Nu stelt dat precies niet veel voor. Net zoals het tegenwoordig normaal lijkt om onder 59 minuten te duiken op een halve marathon. Alles wordt meer wetenschappelijk en ook de Oost-Afrikanen besteden er aandacht aan”, besluit de Europese kampioen.