Nafi Thiam, Noor Vidts en Hanne Maudens zitten over de helft van hun zevenkamp op het WK in Doha. Na de eerste vier disciplines bezetten onze landgenoten de respectievelijk tweede, dertiende en zestiende plaats. Thiam zal morgen dus nog een strijd op het scherpst van de snee moeten uitvechten om haar wereldtitel te kunnen verlengen. Vidts en Maudens zullen op de tweede dag vooral zo dicht mogelijk tegen die top tien willen uitkomen. Hun reacties na de eerste vier disciplines.

Nafi Thiam: “Verspringen en speerwerpen zullen de doorslag geven”

Thiam heeft momenteel een achterstand van een kleine 100 punten op haar grootste rivale Katarina Johnson-Thompson. In het kogelstoten, waar Thiam normaal dik in de plus komt te staan tegenover de Britse, pakte Johnson-Thompson plots uit met een dik persoonlijk record. Ook op de 100 meter horden en de halve baanronde presteerde ze bijzonder sterk waardoor Thiam op achtervolgen is aangewezen. Thiam zal er echter haar slaap niet voor laten, dat bleek uit haar reactie achteraf. “Ik voel me goed en dat is ook te zien aan mijn prestaties. Het enige minpuntje van vandaag was dat ik net iets te weinig concurrentie had in mijn reeks van de 200 meter waardoor ik er niet alles kon uithalen. Voor de rest was er niets wat slecht ging, dus ik ben tevreden. Hopelijk kan ik morgen op hetzelfde elan doorgaan”, vertelde ze.

Over de sterke concurrentie zei Thiam het volgende: “Het niveau op de zevenkamp ligt momenteel ongezien hoog. Ik kijk na de eerste dag nooit echt naar mijn plaats in het klassement, al denk ik dat het verspringen en het speerwerpen morgen allesbepalend zullen zijn.”

Noor Vidts: “Voornaamste doel is ervaring opdoen”

“Eigenlijk was het al bij al wel oké. Ik mag best tevreden zijn, al kon elke discipline wel net dat tikkeltje beter”, blikte Noor Vidts terug. “Mijn voorbereiding op dit WK was welgeteld tien dagen door de late uitnodiging van de IAAF, dus dat speelt hier zeker ergens wel in mee. Ik kwam naar hier om ervaring op te doen en te leren. Dat is zeker al gelukt. Ondanks dat het publiek niet zo talrijk aanwezig is, weten de supporters wel hoe ze kabaal moeten maken. Het is dus aan mij om te leren om die focus te blijven behouden. Tot nu toe ging dat goed”

Het korte programma heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo zat er heel weinig tijd tussen de verschillende disciplines, maar moest er ook minder opgewarmd worden. “Zeker voor de 200 meter was het hectisch. We moesten quasi sprinten om op tijd aan de start te verschijnen. Bij alle andere disciplines viel dat wel mee.

Hanne Maudens: “Had zoveel adrenaline in mijn lijf van mij op te jagen”

“Dat record op de 200 meter had ik wel zien aankomen, al was ik verbaasd toen ik de tijd zag. Zo’n grote hap uit mijn PR had ik echt niet verwacht. We moesten na het kogelstoten lopen naar de 200 meter, dus ik stond aan de start met zoveel adrenaline in mijn lijf. Puur van mij op te jagen. Dat was in mijn ogen het enige minpuntje aan het beknopte tijdschema, al rendeerde de adrenaline uiteindelijk nog”, lachte Maudens die de derde snelste tijd van alle deelneemsters noteerde op die afstand.

“Over mijn horden ben ik ook heel tevreden”, ging ze verder. “Bij het hoogspringen pushte ik misschien net iets té hard waardoor ik het omgekeerde bereikte van wat ik wou. De routine ontbreekt daar nog, maar dat zie ik in de toekomst zeker goed komen. Het kogelstoten begon best frustrerend, want naar mijn gevoel zat ik dicht tegen mijn record aan bij die eerste worp. De jury besliste verklaarde die poging echter ongeldig, wat in mijn ogen onterecht was. We hebben protest ingediend, dus afwachten wat er nog uit de bus komt”, aldus Maudens.