Ben Broeders heeft zijn finale-ambities volledig waargemaakt op het WK in Doha. In de kwalificaties van het polsstokspringen wipte de Leuvenaar over 5m70 waardoor hij nipt een ticket naar de finale versierde. Renaud Lavillenie slaagde verrassend genoeg niet in deze opzet en blijft dus achtervolgd worden door het WK-spook.

De wedstrijd begon niet al te denderend voor Ben Broeders. Bij zijn twee eerste hoogtes, 5m45 en 5m60, moest Broeders telkens beroep doen op een tweede poging. De concurrentie verging het stukken beter. Beduidend veel atleten sprongen foutloos tot en met 5m60 waardoor onze landgenoot ver verwijderd bleef van de top 12. Op 5m70 keerde het tij aangezien Broeders in zijn eerste poging de hoogte klaarde en de concurrentie steken liet vallen, waaronder Lavillenie.

Met nog veertien atleten in wedstrijd ging de lat naar 5m75, de rechtstreekse kwalificatiehoogte. Na een eerste afgebroken sprong volgde een tweede degelijke poging. Helaas bleek die, net als zijn laatste poging, onvoldoende te zijn. Het maakte echter weinig uit, want Broeders stond toch al bij de beste twaalf waardoor hij naar zijn eerste finale op het mondiale toneel mag. Dinsdag mag onze nationale recordhouder tonen wat hij waard is tegen onder meer Armand Duplantis en Sam Kendricks.