Mo Farah heeft voor de zesde keer het zegegebaar mogen maken op de Great North Run in het Britse Newcastle. De Britse superster en trainingsmakker van onze landgenoot Bashir Abdi had met de Ethiopiër Tamarit Tola een stevige concurrent. Farah kon echter zoals gewoonlijk het verschil in de slotkilometer maken en finishte na een halve marathon in 59’07, goed voor zijn vijfde overwinning in Newcastle. Abdi ging aanvankelijk mee met de koplopers, maar zou die inspanningen bekopen. Onze landgenoot werd vijfde in 1u01:11. Nina Lauwaert kwam in actie op een halve marathon in Tallinn en werd er knap derde.

De Great North Run was zowel voor Mo Farah als voor Bashir Abdi dé wedstrijdprikkel met het oog op de marathon van Chicago, die op 13 oktober plaatsvindt. Farah kon in Newcastle zijn zesde overwinning behalen, nadat hij eerder al de beste was in 2014, 2015, 2017 en 2018. Abdi stond vorig jaar op het podium, maar het deelnemersveld was beduidend sterker vandaag.

Mo Farah – Foto: Erik Van Leeuwen

Toch besloot onze landgenoot mee te snellen met Farah en Tola. Dat zou hij tot en met kilometer 15 volhouden, vervolgens kreeg onze landgenoot het knap lastig. Farah en Tola doken met respectievelijk 59″07 en 59″13 ruim onder het uur in de halve marathon waarin de tijden niet geldig zijn voor nationale records door de dalende lijn in het parcours. Abdi zou de Nederlandse recordhouder op de marathon, Abdi Nageeye en de Brit Callum Hawkins nog op en over hem zien gaan. Nageeye dook als eerste noorderbuur ooit onder het uur met 59″55. Hawkins zette een sterke 1u00:39 neer. Abdi deed met 1u01:11 iets minder goed in vergelijking met de 1u00:42 van vorig jaar.

Kosgei snelste vrouw ooit

De Keniaanse Brigid Kosgei was eerder dit jaar al goed voor een onverwachte zege tijdens de London Marathon. In Newcastle verwende Kosgei het publiek met een onwaarschijnlijke 1u04:28, de snelste halve marathon ooit door een vrouw. Het WR blijft door de hierboven omschreven reden echter in handen van Joyciline Jepkosgei met 1u04:51.

Lauwaert goed op dreef in Tallinn

Nina Lauwaert kwam in de Estse hoofdstad Tallinn aan de start van een halve marathon met het oog op haar deelname aan de marathon van Berlijn op 29 september. In Tallinn bleef onze landgenote met 1u12:21 net boven haar PR van 1u11:50. Lauwaert werd wel knap derde in haar belangrijke wedstrijdprikkel met het oog op de marathon binnen drie weken, waar ze resoluut voor een ticket naar de Olympische Spelen van Tokio gaat.