Tim Van de Velde heeft zijn favorietenrol niet kunnen waarmaken op het EK voor junioren. Van de Velde kwam in de finale van de 3.000m steeple ranglijstaanvoerder én snelste man uit de reeksen aan de start. Hij leek een tactisch slimme wedstrijd te lopen, maar toen er voorin versneld werd, had onze landgenoot geen antwoord klaar. Van de Velde bolde ontgoocheld over de finish op de tiende plaats in 9’14″91, meer dan 15 seconden na de Turkse winnaar Murat Yalcinkaya.

Tim Van de Velde leek op papier de te kloppen man in de finale van de 3.000m. Op de Europese ranglijst had onze landgenoot meer dan 20 seconden voorsprong op zijn naaste belager. In de reeksen probeerde Van de Velde te imponeren. Hij werd toen teruggefloten door zijn concurrenten. In de finale gooide hij het over een andere boeg door traag te starten en stelselmatig plaatsjes op te schuiven. Met nog 800m te gaan leek Van de Velde in een goede uitgangspositie voor de medailles.

De atleet zou echter geen antwoord hebben op de versnelling van de Zweed Omar Nuur. Vervolgens zou Van de Velde volledig wegvallen uit de top vijf om als tiende over de finish te bollen.