Twee landgenoten mochten dinsdag aan de slag op de Universiade in het zonnige Napels. Renée Eykens kwalificeerde zich rechtstreeks voor de finale op de 800 meter. Voor Dieter Kersten bleef het bij een twaalfde plek op de 10.000 meter. Deze ochtend verzekerden Sarah Missinne en Ben Broeders zich van de volgende ronde. Voor Frederik Ausloos was het over en uit.

Renée Eykens mocht in de eerste van drie halve finales aantreden. Met de Australische Catriona Bisset had Eykens meteen iemand in het gezelschap die er een snelle wedstrijd van wilde maken. De Australische liep na het startsignaal meteen naar de kop waardoor onze landgenote zich kon beperken tot volgen. Het vat van Bisset leek echter maar niet leeg te lopen want zij snelde er op het einde nog stevig vandoor en klokte af na 2’01″45. Eykens had gelukkig een mooie voorsprong opgebouwd op de rest van het pak, maar moest in de slotmeters nog knokken om de Zwitserse Lore Hoffmann af te houden. Met 2’02″55 dook Eykens voor het eerst deze zomer onder de 2’03 en was ze meteen verzekerd van een plaats in de finale. In de twee laatste reeksen ging enkel de Oegandese Docus Ajok nog een tikkeltje sneller dan onze landgenote waardoor Eykens met enige ambitie naar de finale mag trekken die woensdagavond plaatsvindt.

Dieter Kersten kreeg meteen de finale van de 10.000 meter voorgeschoteld. De vochtigheid maakte het de atleten niet makkelijk waardoor Kersten op zeker speelde. Hij bouwde zijn wedstrijd op vanuit de achterhoede en kon langzaam maar zeker nog enkele atleten oprapen. Hij finishte uiteindelijk na 30’53″15 wat hem een 15e plaats opleverde. De Zuid-Afrikaan Mokofane Milton Kekana haalde het goud binnen met 29’29″43.

Dieter Kersten – Foto: Jeroen De Meyer

Missinne en Broeders naar de volgende ronde

Sarah Missinne vocht woensdagochtend de reeksen van de 100 meter horden uit. De hordeloopster bleef met 13″70 een eind onder haar normale niveau en kon zich zo niet rechtstreeks kwalificeren voor de halve finale. De verliezende tijden hielden Missinne nipt in de wedstrijd waardoor ze morgen opnieuw de spikes mag aanbinden voor de halve finale.

Het polsstokteam van DCLA zal gemengde gevoelens overhouden aan de kwalificaties. Man in vorm, Ben Broeders, verzekerde zich heel eenvoudig van een plaats in de finale. Hij had voldoende aan een sprong over 5m25 om zijn finaleplaats veilig te stellen. Voor zijn trainingsmakker, Frederik Ausloos, ging het iets minder vlot. Op papier kon hij die hoogte makkelijk halen, maar hij bleef steken op 5m10.