In Austin, Texas zijn sinds woensdag de NCAA-kampioenschappen aan de gang. De Amerikaanse kampioenschappen onder de grote sportuniversiteiten leveren elk jaar absolute toppers af, denk maar aan Christian Coleman, Rai Benjamin en Michael Norman. Twee heren, Grant Holloway die we al eens aan u voorstelden en Divine Oduduru, maakten afgelopen nacht furore door onwaarschijnlijke prestaties neer te zetten.

Dat de NCAA-kampioenschappen garant staan voor topprestaties lijdt ondertussen geen twijfel meer. Om in de hoogste divisie de eindstrijd te halen moet je alvast uit het juiste hout gesneden zijn. Dat kan Jonathan Sacoor bevestigen. Sacoor kwam tijdens de kwalificaties met het oog op de NCAA-finales tekort en keerde daardoor eerder deze week terug naar ons land. Je mag overigens de beste van de wereld zijn in je discipline én het toch knap lastig krijgen. Ene Armand ‘Mondo’ Duplantis kan erover meespreken. Duplantis was midden mei nog goed voor een sprong over 6m00, maar moest woensdag vrede nemen met 5m80 en vooral een tweede plaats. De Amerikaan Chris Nilsen, de titelverdediger in het polsstokspringen, vloog over 5m95.

Over naar afgelopen nacht, waarin het vooral uitkijken werd naar de clash op de hoge horden tussen Grant Holloway en Daniel Ellis Roberts. Beide heren toonden in de reeksen al dat het menens was door respectievelijk 13″16 en 13″06 te noteren. Roberts deed dat overigens in een lange broek, zijn handelsmerk. Holloway kon het echter niet laten om voor zijn finale op de horden alvast de winst te verzekeren op de 4x100m met de Florida Gators. De finale op de horden zou er eentje voor de geschiedenisboeken worden. Holloway leek het te gaan halen, maar Roberts kwam nog gevaarlijk dicht. De lange broek zou op twee honderdsten stranden, maar met 12″98 mag Holloway zich naast de snelste hordeloper van 2019 ook de nieuwe NCAA-recordhouder noemen. Het legendarische record van Renaldo Nehemiah (13″00 in 1979) hield geen stand. Vorig jaar zei Holloway nog het volgende over het bewuste record: “De tijd van Renaldo staat al te lang op de tabellen. Ik aas op het record en volgend jaar wil ik het in mijn bezit hebben”.

De honger van Holloway was echter verre van gestild, want hij kwam ook nog aan de start van de 4x400m. Als slotloper zou hij een waanzinnige split van 43″75 noteren. Hij bracht daardoor de Gators van plaats vier naar plaats twee in 2’59″60. De winst ging naar Texas A&M in 2’59″05. Om u een idee te geven: Trinidad en Tobago won de World Relays in een tijd van 3’00″81. Nu het toch over Texas A&M gaat. Divine Oduduru verkeerde de afgelopen weken al in bloedvorm en gaf aan dat hij een stevige dubbel zou realiseren. De 22-jarige Nigeriaan hield zich aan zijn woord, want in de 100m snelde hij naar een onwaarschijnlijke 9″86. In zijn spoor doken ook Cravon Gillespie en Hakim Sani Brown onder tien seconden met respectievelijk 9″93 en 9″97. Voor die laatste is dat een Japans record.

Divine Oduduru – Foto: JenAragon94

Amper 45 minuten kwam het trio in dezelfde volgorde over de streep in de 200m. Oduduru klokte af na 19″73, amper drie honderdsten trager dan de beste wereldjaarprestatie van Michael Norman, die vorig jaar nog hoge ogen gooide op de NCAA-kampioenschappen. Gillespie en Sani Brown klokten af na 19″93 en 20″08. De dubbel van Oduduru is de tweede prestatie ooit qua opgetelde tijden. Alleen Justin Gatlin deed op de AG Memorial Van Damme in 2014 beter door 9″77 en 19″71 te noteren.

Voor zowel Holloway als Oduduru lijkt de tijd rijp om de overstap te maken naar het profcircuit. Mike Holloway, de coach van die eerste, zei rechtuit aan de verzamelde pers: “Het is tijd voor Grant om verder te gaan. Zijn prestaties voor onze universiteit zijn buitenaards geweest. Nu moet hij aan zichzelf denken. We hebben nog nooit iemand als hem meegemaakt en zullen dat niet snel opnieuw meemaken. Grant behoort tot de allergrootsten aller tijden voor onze universiteit. Hij wordt binnenkort prof”. Hetzelfde verhaal bij zijn concurrent Roberts, die ook het universiteitscircuit laat voor wat het is.Over Oduduru bleef het eerder stil op dat vlak, maar de kans dat de Nigeriaan volgend jaar nog de kleuren van Texas verdedigt, lijkt bitter klein.

 

Om de bovenstaande prestaties kort te vergelijken met pakweg de Olympische Spelen van Rio, of het WK in Londen kan u hieronder terecht. Wat blijkt: alleen de 100m-finale in Rio was sneller dan de prestaties van bovenstaande heren. Bij de vrouwen zorgde amper 19-jarige Sha’Carri Richardson voor een ongeziene dubbel door de 100m te winnen in 10″99 en vervolgens ook de 200m op haar naam te schrijven in 22″37. Geen enkele vrouw jonger dan 20 jaar liep ooit zo’n tijden op dezelfde dag. JuVaughn Harrison realiseerde eveneens een impressionante dubbel door in het hoogspringen 2m27 te noteren, maar vooral ook in het verspringen als beste voor de dag te komen met 8m20. Moet er nog zand zijn?

OS ’16 WK ’17 NCAA ’19
100m 9″81 9″92 9″86
200m 19″78 20″09 19″73
110m h 13″05 13″04 12″98
Totaal 42″64 43″05 42″57

UPDATE

Richardson snelt naar WR bij junioren en snelste tijd in 2019

Anglerne Annelus – Foto: Jenaragon94

Hierboven hadden we het al kort over Sha’Carri Richardson. Afgelopen nacht zorgde ze voor nog straffere prestaties. In de finale van de 100m stoomde de juniore naar een onwaarschijnlijke 10″75, goed voor de beste wereldjaaprestatie, een WR bij de junioren en een meetingrecord (dat al 30 jaar oud was). In de finale van de 100m finishten de eerste zeven van acht dames tussen 10″75 en 11″12, van niveau gesproken dus… In de finale van de 200m zou Richardson een PR lopen met 22″17, maar ene Anglerne Annelus wist nog één honderdste sneller te gaan. Annelus was de dame die in de 100m op de zevende plaats finishte. Haar 22″16 is twee honderdsten beter dan de beste wereldjaarprestatie van de Britse superster Dina Asher-Smith. Beide races kan u hieronder bekijken. In de 4x400m bij de vrouwen zorgde het team van South Carolina eveneens voor een beste wereldjaarprestatie door een stevige 3’25″57 te noteren.

De Jamaicaanse Janeek Brown zorgde op de 100m horden voor een zoveelste hoogtepunt door naar 12″40 te snellen. Die tijd is goed voor de beste wereldjaarprestatie, een Jamaicaans record en de tweede prestatie aller tijden op de NCAA-kampioenschappen.

Briana Nichole Williams duikt net niet onder 11 seconden

De Jamaicaanse Briana Nichole Williams zal bij weinigen een belletje doen rinkelen. De scholiere won vorig jaar zowel de 100m als de 200m op het WK voor junioren en stoomde gisteren in Albuquerque naar een onwaarschijnlijke chrono van 11″02, de tweede prestatie ooit door een 17-jarige.