Cedric Sorgeloos heeft het Belgisch record bij de junioren in het speerwerpen verpulverd. De atleet van ACW liet zijn speer op het Vlaams kampioenschap in Heusden-Zolder na 78m10 landen, ruim beter dan het BR van Thomas Smet. Die kwam in 2007 tot 75m50. Sorgeloos was al zeker van het EK voor junioren, maar heeft nu ook een ticket naar de Universiade (75m47) op zak én zorgde voor een beste wereldjaarpresatie. Timothy Herman ging in dezelfde competitie voor het eerst in zijn carrière voorbij 80m.

Op 1 mei verzekerde Cedric Sorgeloos zich van het EK voor junioren door in Oordegem 73m60 te werpen. Op 12 mei benaderde hij het BR in Sint-Niklaas door 75m22 te noteren. Er hing dus een BR in de lucht en op het Vlaams kampioenschap in Heusden-Zolder heeft de man van ACW raak geschoten. In zijn derde poging kwam hij tot 76m83, een nieuw BR én een ticket naar de Universiade. In zijn zesde en laatste poging zou hij er nog een schepje bovenop doen door 78m10 te werpen. Daardoor mag Sorgeloos met heel wat ambities naar het Zweedse Böras trekken voor het EK voor junioren.

Herman voor het eerst voorbij magische 80m

Timothy Herman had bij het begin van het zomerseizoen al aangegeven dat hij deze zomer de magische grens van 80m zou breken. Die doelstelling zette de speerwerper van ACME kracht bij door op het PK in Ninove meteen 79m50 ver te werpen. Vandaag deed hij op het Vlaams kampioenschap met 80m48 net geen meter beter dan zijn voormalige PR. Voor het WK in Doha heeft Herman 83m00 nodig. De felle wind in Heusden-Zolder speelde heel wat atleten parten, maar voor de speerwerpers draaide het duidelijk perfect uit.

“Ik ben zeer tevreden met de wedstrijd”, reageerde Timothy Herman achteraf. “Mede dankzij de organisatie, die ervoor zorgde dat we konden kiezen welke kant we wouden gooien, zijn er mooie prestaties in het speerwerpen uit de bus gekomen. Vorige week heb ik in Duitsland wat tips gehad van de wereldtoppers en op het Vlaams kampioenschap ging ik dit uitproberen. Ondanks de schitterende 80m48 kwam het er technisch nog niet super goed uit. Door over de grens van de 80m te gaan heb ik mijn ultieme doel in mijn sportieve carrière bereikt. Op 9 juni kom ik opnieuw in actie. Dan trek ik naar het Duitse Rehlingen. Hopelijk kan ik dan nog iets beter doen, want er zit nog meer in.”

Timothy Herman – Foto: Johnny De Ceulaerde