Timothy Herman zorgde afgelopen maandag voor één van de hoogtepunten van het (verlengde) atletiekweekend. De speerwerper van ACME kwam op de tweede dag van het PK in Oost-Vlaanderen tot 79m50. Een verbetering van zijn PR met negen centimeter. De komende weken hoopt Herman voor het eerst in zijn carrière beter te doen dan 80 meter.

Drie worpen nam Timothy Herman voor zijn rekening op het PK in Oost-Vlaanderen in Ninove. Van die drie worpen gingen er meteen twee voorbij 79 meter. Straf, gezien het feit dat de atleet nog niet volledig fris was na een pittige trainingsperiode. In maart trok hij tien dagen naar Monte Gordo, gevolgd door de Turbostage met de VAL en een tweede stage in Portugal.

“Er is stevig getraind de voorbije weken en maanden. Het voornaamste blijft dat ik blessurevrij kan blijven. Dat is absoluut gelukt, ook tijdens de winter, wat enorm belangrijk zal zijn met het oog op de komende weken. Mijn doel was om op het PK rond de 75 meter te gooien, dus met een klein PR zou ik tevreden moeten zijn. De omstandigheden waren echter erg goed, waardoor het ergens jammer is dat ik niet meteen die 80 meter te pakken heb. Ik heb echter op safe gespeeld door na drie pogingen mijn competitie stop te zetten. Het is namelijk gevaarlijk om te vermoeid te worden en daardoor alles op kracht te beginnen werpen. Dat houdt te veel risico’s in. Een speerwerper moet op techniek kunnen presteren”, vertelt Herman.

Herman op het PK – Foto: Johnny De Ceulaerde

Confrontatie met absolute wereldtop in Duitsland

Dat Herman in staat is om voorbij 80 meter te gaan, lijdt ondertussen geen twijfel meer. De vraag is alleen waar en wanneer. “Ik voel dat die worp eraan zit te komen. Morgen trek ik naar Amiens voor de Franse interclub. De weersomstandigheden zullen echter minder zijn dan maandag waardoor ik me zal moeten optrekken aan de concurrentie. Ik trek de komende weken ook naar Duitsland om er tegen de beste werpers in de wereld uit te komen. Met namen zoals Andreas Hofmann, Andreas Röhler en Johannes Vetter is Duitsland het mekka van het speerwerpen. Ik heb zo’n competities nodig om die extra stap te zetten om eventueel een gooi te doen naar internationale kampioenschappen”, besluit de speerwerper van ACME.