Afgelopen winter mocht Asamti Badji voor het eerst proeven van een Europees kampioenschap bij de senioren. Zijn knap indoorseizoen leverde hem een plaats op in de aflossingsploeg die in Glasgow de gouden medaille veroverde. De 24-jarige atleet moest aan de zijlijn toekijken, maar kon stelen met zijn ogen. Een ervaring die hem later dit jaar van pas kan komen op de Universiade en genoeg redenen om de beloftevolle atleet aan het woord te laten.

Het niveau op de 400 meter in België is al jaren ongezien hoog, uiteraard vooral door toedoen van de Borlées. Uit hun schaduw treden is geen sinecure. Asamti Badji, die deze winter gevoelig zijn PR aanscherpte van 48”58 tot 47”84, slaagt mondjesmaat in deze opzet.

“Afgelopen zomer kon ik mijn PR met bijna een seconde aanscherpen, dus ik verwachtte die lijn deze winter te kunnen doortrekken”, zei Badji. “Nochtans was de winter geheel ondergeschikt aan de zomer en hebben we het niet anders aangepakt dan voordien. Ik wou vooral een goede basis leggen en enkele wedstrijden lopen, puur om de routine te doorbreken en te kijken waar ik sta. Mijn trainer, Michel Zimmerman, is van mening dat niemand meteen een goede en consistente 400 meterloper genoemd kan worden. Het duurt enkele jaren tijd om de technische en mentale details onder de knie te krijgen. Ik heb doorheen de jaren ervaring kunnen opdoen en nu pas beginnen de puzzelstukjes in elkaar te vallen. Het feit dat ik al geruime tijd blessurevrij ben, zal zeker ook een positieve invloed hebben”, vertelde de RESC-atleet over zijn progressie.

Die mooie progressie leverde hem ook een eerste EK-ticket op bij de senioren. Allerminst een hoofddoel, maar wel een mooie kers op de taart. “Ik wist dat ik stelselmatig wat grond goedmaakte op de Belgian Tornados. Toch durfde ik pas enkele dagen voor het BK echt dromen van een plaats in de aflossingsploeg, maar ik was niet de enige kandidaat. Ik had niets te verliezen en heb het BK ook met die mindset gelopen. Dit draaide goed uit”, aldus Badji die zo zonder druk het reilen en zeilen van een groot kampioenschap kon meemaken.

“Het EK was een goede leerschool en andere koek dan de jeugdkampioenschappen. Ik kon observeren hoe de toppers omgingen met stress en zich oplaadden voor hun wedstrijd. De integratie in de ploeg verliep ook vlot. Of ik deze ervaring nu hoger plaats dan het WK bij de junioren of het EK voor beloften durf ik niet te zeggen. Ik koester aan elk kampioenschap wel iets.”

Met het indoorseizoen achter de rug is het uitkijken naar wat de zomer brengt. Het World Relays (11-12 mei, Japan) wordt een eerste belangrijke afspraak voor de aflossingsploeg waar Badji, die binnenkort zijn zomerseizoen zal voorbereiden in Turkije, uiteraard opnieuw deel van wil uitmaken. De Universiade wordt dan weer het absolute hoofddoel.

“Ik zal wellicht eerst mijn outdoorrecord (46”94) moeten aanscherpen om echt een serieuze kandidaat te zijn voor het World Relays. Het staat al vroeg op de agenda, dus het wordt moeilijk om mij tegen dan al voldoende te kunnen tonen. Het is mij ook niet helemaal duidelijk waarop de selectie gebaseerd wordt. Het zou alleszins een leuke bonus zijn, maar mijn focus ligt op de Universiade waar ik zowel individueel als in teamverband wil aantreden. Als ik nadien nog eens kan pieken op het BK, dan durf ik stiekem wel dromen van een nieuwe selectie bij de ‘grote jongens’”, Besluit Badji.