De Cubaan Juan Miguel Echevarria is zijn seizoen letterlijk vliegend gestart. Tijdens een verspringcompetitie in de hoofdstad Havana sprong de 20-jarige atleet maar liefst 8m92 ver. Helaas voor Echevarria blies er een harde meewind van 3.3m/s, geen gehomologeerde sprong dus. De Cubaan heeft ervaring met zo’n sprongen, aangezien hij vorig jaar al de wereld verbaasde met een reusachtige 8m83. Het is al bijna 24 jaar geleden dat iemand voorbij 8m90 sprong.

Juan Miguel Echevarria sprong tijdens de Diamond League in Stockholm op 10 juni naar 8m83 (die sprong kan u hieronder bekijken), mét opnieuw helaas die rugwind. In dit geval ging het echter om een te verwaarlozen 2.1m/s, waardoor het erg sneu was voor het rastalent. De zandbak bleek in Stockholm eigenlijk niet voorzien op zo’n monstersprong, aangezien de Cubaan bijna voorbij het zand sprong. Ook in 2018 sprong Echevarria naar een geldige 8m68, zijn huidig PR. Daarmee doet hij slechts drie centimeter slechter dan het Cubaans record Ivan Pedroso.

Maar wat stelt zijn 8m92 van gisteren voor indien het om een geldige poging zou gaan? Het WR van Mike Powell blijft dan met 8m95 net buiten schot. Powell zijn beste sprong ooit bedroeg 8m99, weliswaar met te veel rugwind. Met 8m92 doe je in een wereld waar windgeassisteerde pogingen geldig zijn net mee voor de top vijf aller tijden. Mike Powell heeft drie van die beste prestaties ooit staan. Ivan Pedroso, de huidige Cubaanse recordhouder met 8m71, kon ooit tot 8m96 komen dankzij een gunstige wind. Het is sinds Pedroso in 1995 geleden dat iemand voorbij 8m90 ging mét te veel wind. Echevarria was toen nog lang niet geboren. Al ontpopt de Cubaan zich nu al tot één van de topfavorieten voor het WK in Doha van komende zomer.