Wie zondag in de Topsporthal aanwezig was, zal het zich allerminst beklaagd hebben. Met vier Belgische records en evenveel EK-limieten stapelden de hoogtepunten zich op. Wij spraken met enkele atleten die een grote bijdrage leverden aan dat spektakel. U leest hun reacties hieronder.

Hanne Maudens (Belgisch kampioen verspringen met nieuw BR): “Ik ben superblij met deze recordverbetering. Dat ik het record van Nafi Thiam afsnoep maakt het natuurlijk extra speciaal. Ik had het wel voelen aankomen, want tijdens het BK meerkamp ging het al ver. Nochtans heb ik weinig specifieke verspringtrainingen afgewerkt. Ik geloof dat ik op termijn in staat moet zijn die 7 meter te halen. Een overstap naar het verspringen is echter nog niet aan de orde, daarvoor heb ik nog te veel progressiemarge op de meerkamp. Op het EK indoor zal ik mij wellicht ook enkel toeleggen op de vijfkamp, want de combinatie met het verspringen wordt te zwaar. Ik wil er mijn puntentotaal opnieuw gevoelig aanscherpen en dan denk ik dat een mooie eindnotering er zeker inzit.”

Hanne Claes (Gediskwalificeerd op de 400 meter): “De tijd van vandaag was echt niet representatief voor mijn huidige vormpeil dat echt wel goed zit als je kijkt naar mijn tijd van vorige week in Liévin. Vandaag was het na 200 meter een heel gevecht. Ik kon kiezen om Cynthia (Bolingo, red.) de pas af te snijden, of om op te schuiven naar baan twee. Ik koos voor het tweede, maar dat heeft mij veel krachten gekost op het einde. Het afremmen, weer optrekken en de elleboogduwen maakten er een goede training van. Ik snap echter niet waarom ik gediskwalificeerd werd, want ik ben eigenlijk zelfs te braaf geweest door naar buiten uit te wijken. Ik begreep de zet van Cynthia wel, want zij had haar zinnen gezet op een snelle tijd. Bij haar is het alleen moeilijk in te schatten of ze in vorm is, waardoor ik niet goed wist of ik mij best voor of achter haar kon positioneren.”

Hanne Claes (links) net voor aanvang van de tweede ronde – Foto: Yngwie Vanhoucke

Aaron Botterman (Solo naar goud op de 800m in een PR van 1’48″02): “Ik had liever een tijd onder de EK-limiet (1’47″64) gezien, maar dat is mij niet gelukt. Dat ik zonder haas heb gelopen is deels ook mijn keuze, aangezien ik graag loop met niemand voor mij. Tussen de 400m en 500m heb ik wellicht een seconde verloren, mijn versnelling kwam ook iets te laat. Ik had twee doelen deze winter. Een was dat ik sneller in conditie wou zijn met het oog op het outdoorseizoen. De tweede was om naar het EK indoor te mogen gaan, zodat ik makkelijker in internationale races zou binnenraken. Met mijn statuut als loper en gezien mijn huidig vormpeil kan ik het podium halen in Glasgow. Woensdag heb ik nog een laatste kans om mij te plaatsen, dan loop ik in Duitsland de PSD Bank Meeting.”

Kevin Borlée (EK-limiet en winst op 400m in 46″69): “Ik haal hier misschien wel de individuele limiet, maar dat is absoluut geen doel op zich. Ik zal de afweging maken of ik me al dan niet aan een individueel avontuur in Glasgow waag. Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n fan van het in zaal lopen, omdat je veel meer dan outdoor moet rekening houden met andere atleten en je positionering. Je hebt als het ware nooit alles onder controle en dat wringt bij mij wel. Bovendien zou ik door individueel te lopen mogelijks vier keer in actie komen op drie dagen, wat fel overdreven is. Ik mag niet vergeten dat mijn focus op komende zomer ligt, daar wil ik het goed doen. Op uitzondering dan van wat we met de Tornados willen laten zien in Glasgow.

Julien Watrin (tweede plaats 400m in 47″21): “Ik ben opgelucht dat ik eindelijk mijn goed gevoel kan vertalen in een degelijke wedstrijd. Ik had gelijkaardige benen op de IFAM, maar moest toen al het werk zelf opknappen en dat maakte het verre van ideaal. Vandaag kon ik in het spoor van Kevin een goed gevoel opdoen, met het oog op Glasgow is dat erg belangrijk. Ik denk dat we absoluut op de medailles mogen mikken. Het is zonde dat Robin er vandaag niet bij kon zijn door een lichte blessure, want zijn deelname had de strijd alleen maar ten goede gekomen.

Cynthia Bolingo (BR en EK-limiet op 400m met 52″70): “Ik voelde al bij de aanvang van deze winter dat ik in staat was om te knallen. Ik ben echter een tiental dagen geleden geveld geweest door ziektekiemen, wat met het oog op Glasgow toch even bibberen was. Gelukkig was ik er snel terug bovenop. Het is een verrassing dat ik zo heb gepresteerd, maar ik had de EK-limiet echt wel als doel gesteld samen met mijn trainster. Met de Cheetahs kunnen we absoluut uitpakken op het EK.”

Thomas Carmoy (Belgisch kampioen hoogspringen in nieuw nationaal record bij junioren met 2m21): “Hier ben ik heel erg tevreden mee. Ik zat al een tijdje te wachten op mijn eerste sprong over 2m20 indoor en nu heb ik die barrière kunnen slopen. Normaal gezien kom ik nog in actie op het BK voor junioren en beloften. Daar hoop ik opnieuw in de buurt van mijn prestatie van vandaag te komen én hopelijk nog net iets beter, aangezien mijn pogingen op 2m23 erg veelbelovend waren. De focus blijft echter op komende zomer. Ik wil echt iets laten zien op het EK voor junioren. Er mag geoogst worden na twee kampioenschappen voor junioren waar ik ervaring heb kunnen opdoen.”

Thomas Carmoy – Foto: Yngwie Vanhoucke