Joshua Cheptegei heeft voor de vierde maal op rij de Zevenheuvelenloop gewonnen in het Nederlandse Nijmegen. De amper 22-jarige Oegandees kwam voor de beste prestatie ooit op 15 kilometer én deed dat ook. Met een chrono van 41’05 deed hij acht seconden beter dan Leonard Komon in 2010, ook al in Nijmegen. Onze landgenoten Bashir Abdi en Koen Naert deden het voortreffelijk. Ze finishten als respectievelijke vijfde en zesde.

Drie heren kwamen naar de Zevenheuvelenloop in Nijmegen om een toptijd neer te zetten. Joshua Cheptegei werd terecht vooruitgeschoven als favoriet. De Oegandees was vorig jaar goed voor de tweede prestatie ooit met 41’16. De editie van 2018 was dan ook voorbestemd om een recordeditie te worden. Naast enkele hazen kreeg Cheptegei ook ‘hulp’ van Muktar Edris, de Ethiopische killer van Mo Farah op het WK in Londen op de 5.000m. Ook Abrar Osman uit Eritrea, die de afgelopen jaren steevast op het podium te vinden was, moest voor het nodige weerwerk zorgen.

De hazen hielde het welgeteld 15 minuten vol, daarna nam Cheptegei zelf het het heft in handen. Edris sneuvelde als eerste. Osman zong het iets langer uit, maar moest rond de tiende kilometer ook de rol lossen. Voor de leider werd het een ware race tegen de klok. De slotkilometers werden een thriller van formaat, maar Cheptegei etaleerde zijn pure klasse door aan een verschroeiend tempo die kilometers af te haspelen. De atleet kwam dan ook zichtbaar uitgelaten over de streep, terwijl de klok op 41”05 sprong. De snelste 15km ooit, maar geen wereldrecord, aangezien die afstand geen officiële afstand is volgens de IAAF. Osman zou na 42’34 over de streep komen. Edris volgde na 42’55 De Duitser Richard Ringer bleef Bashir Abdi nipt voor in de strijd om de vierde plek. Ringer klokte af na 43’39.

Abdi en Naert op vijf en zes

Met Bashir Abdi en Koen Naert stonden twee Belgische medaillewinnaars van het EK in Berlijn aan de start. Beide heren doken onder 44’ met 43’40 voor Abdi en 43’58 voor Naert. Straffe tijden, aangezien het hoofddoel pas in april ligt, met name de Marathon van Rotterdam. Abdi komt volgende week aan de start van de Structabo CrossCup in Roeselare. EK-ambities koestert de Gentse atleet niet. Nick Van Peborgh viel net buiten de top tien met een 11de plaats in 44’34.

“Het groepje waar ik mee meeschoof bleek iets te snel, en ik moest uiteindelijk passen”, vertelde Abdi na afloop. “Vijfde is goed en dat is mijn tijd ook, maar op een bepaald moment zag ik wel drie concurrenten terugkomen. Ze namen over aan een veel hoger tempo, dat was even minder leuk. Ook de heuvels waren zwaarder dan verwacht, en er stond een stevige wind. Op het einde had ik nog een degelijke spurt, maar ik verloor nipt van Richard Ringer.”

Naert was nog uitgesprokener tevreden. “Ik had nog niet meteen verwacht om onder de 44 minuten te duiken. Hier kan ik alleen maar supertevreden mee zijn. Het voelde allemaal heel goed, maar in de laatste kilometer kreeg ik wel serieus kletsen van Bashir in de spurt. Misschien had ik daarvoor nog iets meer moeten durven doorpushen.”

 

Bashir Abdi – Foto: Jeroen De Meyer

Krumins beter dan ooit, maar geen zege

Bij de vrouwen werd het uitkijken naar thuisloopster Susan Krumins. De Nederlandse ging van start om te winnen, maar botste op het Afrikaanse geweld van de Oegandese Stella Chesang. Chesang knalde naar een chrono van 47’19. De Keniaanse Evaline Chirchir volgde niet veel later met 47’35. Krumins kwam als derde over de finish in een tijd van 47’41, bijna twee minuten beter dan haar PR.

Susan Krumins – Foto: Jeroen De Meyer